Božićnice, darovi i regresi u Valamar Rivieri i Plavoj Laguni

Gospodarstvo
07.11.2018 10:31
D. Požarić
Radnici dviju najvećih turističkih kompanija u Istri, Valamar Riviere iz Poreča, na destinacijama Rabac, Poreč, Krk i Dubrovnik, kao i Plave Lagune u Poreču i Umagu, dobit će božićnice, javljaju iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.
U Valamar Rivieri socijalni partneri su 5. studenog dogovorili iznose božićnice koji ovise o odrađenim satima. Tako će 1700 kn netto biti isplaćeno stalnim radnicima i onima koji su ove godine radili najmanje 10 mjeseci, dok će za najmanje sedam mjeseci rada dobiti 1.400 kn.
Po 600 kn božićnice dobit će radnici koji su tijekom 2018. godine radili najmanje 5,7 mjeseci, a 400 kn oni s 4,3 mjeseci.
U Plavoj Laguni kolektivnim ugovorom je utvrđena obveza isplate božićnice u maksimalno neoporezivom iznosu od 2.500,00 kuna, a pravo na razmjerni dio božićnice ostvaruju radnici koji su u tekućoj godini radili kraće od 12, a duže od dva (2) mjeseca, pa će minimalna božićnica za one koji su radili svega dva mjeseca iznositi najmanje 400,00 kuna.
Nadalje, i u jednoj i drugoj kompaniji, temeljem kolektivnog ugovora, radnici ostvaruju dar u naravi u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna, te dar djetetu do navršene 15. godine starosti, također u maksimalno neoporezivom iznosu od 600,00 kuna.
I jedna i druga kompanija isplatile su svojim radnicima regres za godišnji odmor, ali i jednokratne isplate tijekom sezone. Valamar Riviera isplatila je regres u iznosu od 52,00 kuna neto po danu godišnjeg odmora te 300,00 kuna neto s plaćom za srpanj, dok Plava Laguna isplaćuje regres za GO u visini od 70,00 kuna bruto po danu GO te jednokratne isplate po 500,00 kuna bruto za lipanj i srpanj.
U Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije pozitivnim ocjenjuju postignute dogovore s upravama spomenutih turističkih kompanija. Jednokratne isplate i nagrade, smatraju u sindikatu, mogu biti i jesu motivirajući faktor za pridobivanje radnika za narednu turističku sezonu. Međutim, plaća i uvjeti rada, pa i smještaja sezonskih radnika, bit će odlučujući faktor, što je pokazala i ova turistička sezona.
Kompanije koje su stvorile adekvatne uvjete smještaja sezonskih radnika, radnicima nudile veće i bolje plaće, unatoč velikoj konkurenciji zbog nedostatka radnika, nisu imali teškoća s osiguranjem dovoljnog broja radnika.
Naredna godina biti će u tom pogledu još izazovnija, pa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije u pregovorima koji mu predstoje koncem ove i početkom naredne godine odlučno tražiti veće plaće.
Sve turističke kompanije, uključujući i ove dvije, ostvarile su i ove sezone izvanredne financijske rezultate i dobiti, pa odgovarajuće, odnosno značajnije povećanje plaće ne bi trebalo predstavljati problem. U SIKD-u smatraju kako bi veće plaće i druga materijalna prava radnika bile motivirajući faktor da se vrate oni radnici koji su svoju egzistenciju odlučili osigurati izvan RH.
-U tom smislu očekujemo od vlasnika turističkih kompanija da dio dobiti usmjere u materijalna prava radnika, a od Vlade RH da uspostavi takav porezni tretman koji će omogućiti veće neoporezive isplate (13. plaća, topli obrok, regres za godišnji odmor, viši iznosi dosadašnjih neoporezivih davanja …) čime bi se potaklo poslodavce na veće nagrađivanje radnika. Ono po čemu je hrvatski turizam bio poseban i prepoznatljiv i u EU i u svijetu je da su tu radili naši radnici, domicilni radnici koji su na goste znali prenijeti našu tradiciju, našu kulturu i identitet, nešto što uvozna radna snaga nikada neće moći. I stoga se u SIKD-u protivimo uvozu radnika iz drugih zemalja. To smo odlučno rekli na sastanku s Ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem koncem listopada, a isto ćemo zastupati i na sastanku s Ministrom turizma Garijem Capellijem na najavljenom sastanku 20. studenog ove godine na temu „Analiza zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu u 2018. godini, te prijedlog mjera i aktivnosti za sljedeću 2019. godinu, kažu u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti