Borba protiv raka jedan od prioriteta zdravstvene politike Istarske županije

Zdravlje
03.02.2021 13:07
1
1
Borba protiv raka važna je stavka zdravstvene politike Istarske županije, a Županija nastavlja sufinancirati programe i udruge, stoji u priopćenju Županije povodom sutrašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv raka.
Zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar smatra da ove godine Međunarodni dan borbe protiv raka ima dodatni značaj s obzirom na pandemiju virusa COVID-19.
- Proteklih godinu dana svijet se bori s koronavirusom koji je postao zdravstveni prioritet. Međutim, ono što se ni u jednom trenutku ne smije smetnuti s uma je činjenica da pojavom virusa nisu nestale druge bolesti, pa ni one zloćudne.
- U Županijskom programu otkrivanja raka dojke dogodio se pad odaziva žena na mamografije u odnosu na ranije godine, pa je izvršena analiza učinkovitosti tog programa. Zaključeno je da je važno dalje provoditi program kod žena s navršenih 45. godina, budući da nacionalni programi obuhvaćaju žene od 50.-te godine nadalje, a ranim otkrivanjem raka u mlađoj životnoj dobi značajno se može utjecati na smanjenje smrtnosti od te bolesti, pojašnjava Ćakić Kuhar.
Rezultati obavljene analize ukazali na zastarjelost i potrebnu obnovu mamografa u Istarskoj županiji. Zato je 2019. godine kupljen i stavljen u funkciju novi digitalni mamograf s tomosintezom u Općoj bolnici Pula, a dodatni digitalni mamograf s tomosintezom Istarski domovi zdravlja su nabavili prošle godine za središnju i sjevernu Istru.
Od županijskih ustanova Liga protiv raka Pula pruža psihosocijalnu pomoć i podršku onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima, a Udruga Martišnjak z muštaci bavi se muškim zdravljem. Još jedna županijska ustanova, Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, provodi programe s ciljem ranog otkrivanja bolesti. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti