Bojkot participacije do sredine mjeseca - istarski liječnici i dalje ne naplaćuju 15 kuna

Istra
07.01.2009 00:00
D. Požarić
Liječnici imaju loša iskustva s ranijim naplaćivanjem administrativne pristojbe
Liječnici imaju loša iskustva s ranijim naplaćivanjem administrativne pristojbe
[slika1d]PULA - Liječnici u Istri ustraju u bojkotu naplaćivanja participacije, iako se ne slažu svi iz liječničke profesije s njihovim postupcima. Obiteljski liječnik Vlado Bjelajac, kojeg smo kontaktirali i prošli tjedan, potvrdio nam je da još bojkotiraju naplaćivanje participacije od 15 kuna.
- Takav je stav Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Bojkotu se u cijeloj Hrvatskoj odazvalo oko 80 posto liječnika primarne zdravstvene zaštite, a u Istri 95 posto, možda i više. Nastavit ćemo ga do sredine mjeseca, za kada imamo zakazan razgovor s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem, na kojem ćemo tražiti da nas se uključi u provedbu zdravstvene reforme, ističe dr. Bjelajac.
[slika2d]Dr. Anđela Počekaj, ravnateljica Istarskih domova zdravlja i obiteljska liječnica s dugogodišnjim iskustvom, potvrdila nam je da i dalje solidarno ustraju u nenaplaćivanju participacije, jer žele raditi svoj posao.
- Želimo da sestra radi svoj posao, a liječnik svoj. Nije nam svrha stopirati naplaćivanje participacije, već želimo da to radi netko drugi, jer mi na tome gubimo puno vremena. Imali smo loša iskustva s ranijim naplaćivanjem administrativne pristojbe i puno vremena smo na to trošili. Jesmo za reformu, ali da se pronađe drugi oblik naplate. Ljudima treba ukazati na činjenicu da je to usluga koja ima svoju cijenu. Na ovaj način mi moramo raditi ono što nije u našoj domeni - naplaćivati. Trebala bi postojati bolja komunikacija između liječnika primarne zdravstvene zaštite, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva, smatra dr. Počekaj.
S ovakvim se stavom ne slaže dr. Bruno Mazzi, predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, ravnatelj rovinjskog Doma zdravlja. On je protiv nenaplaćivanja pristojbi i nepristupanja informatičkom sustavu (CEZIH), u što se, po njegovim saznanjima, u Hrvatskoj uključilo oko polovice liječnika.
[slika3d]- To je malo ishitrena reakcija liječnika koji su htjeli izraziti nezadovoljstvo dosadašnjim reformama i stanjem u obiteljskoj medicini. Mislim da će prije primjene predloženih reformskih zahvata o svemu trebati malo više raspravljati, ne bi li se izbjegli ovakvi iskazi neposluha, koji samo mogu štetiti sustavu zdravstvene zaštite. Sadašnja akcija, osim toga, može imati samo negativne financijske posljedice za one koji su se u nju uključili, jer su lanjski ugovori s HZZO-om još na snazi. Mislim da će se ipak sve uskoro smiriti, jer nema smisla da se izražavanjem neposluha pokušavaju zaustaviti promjene, koje još nisu ni do kraja definirane, smatra Mazzi.
Tvrdi da participacija danas obuhvaća oko milijun stanovnika koji još nemaju dopunsko osiguranje. Uvedena je s namjerom da se poveća broj osiguranika u dopunskom osiguranju i tako namaknu potrebna sredstva za poboljšanje zdravstvene zaštite.
- Predloženom reformom zdravstva u obiteljskoj medicini nitko nije zadovoljan, iako je ona nužna. Nisu zadovoljni oni koji su dosad bili financijski privilegirani zbog velikog broja pacijenata i visokih glavarina, nisu zadovoljni ni oni čija su primanja niska, a nije zadovoljna niti struka jer se još mnogi elementi moraju dogovoriti da bi se smanjilo postojeće administrativno opterećenje, postigla bolja efikasnost, kvaliteta i stimulacija rada u obiteljskoj medicini, mišljenja je Mazzi. Veli da su pred povjerenstvom za reformu obiteljske medicine u Ministarstvu zdravstva, u koje su uključeni i predstavnici struke, stoga postavljeni teški zadaci.
- Moraju se, naime, osigurati kvalitetna rješenja kojima će se napokon otkloniti mnoge nepravde učinjene u organizaciji i stimulaciji rada obiteljskih liječnika, a sve u svrhu bolje zdravstvene zaštite stanovništva, zaključuje Mazzi.
Mladen RADIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti