Bogat Mjesec hrvatske knjige (i) u Poreču, nova knjižnica u Parku Olge Ban!

Kultura
15.10.2015 17:41
D. Požarić
1
1
U Gradskoj knjižnici Poreč ovih je dana najavljen tradicionalno bogat kulturni program obilježavanja Mjeseca Hrvatske knjige, nacionalne kulturne manifestacije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture posvećene hrvatskoj pisanoj riječi.
Manifestacija za cilj ima promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i nadasve brojne čitatelje diljem Hrvatske. Uraznovrsne su programe uključene narodne knjižnice i druge institucije, rekla je ravnateljica knjižnice Irides Zović novinarima.
Tako od danas do 15. studenog u Gradskoj knjižnici Poreč kreće akcija Čitanje bez granica kojom će svim čitateljima i ljubiteljima lijepe riječi biti omogućena posudba većeg broja knjiga od dosadašnjeg maksimuma. Osim toga, učenici prvih razreda srednjih i osnovnih škola dobit će na dar besplatnu mjesečnu školarinu, a tu je i sedma po redu sezona projekta "Dam-daš: volonteri u akciji", izvrstan način uspostavljanja komunikacije ustanove i građana u kreiranju programa razmjenjivanjem znanja, vještina i afiniteta na volonterskoj osnovi.
-U tom smislu knjižnica više nije samo mjesto za nabavu, obradu, čuvanje i davanje pisane građe na korištenje, nego je to narodna knjižnica, mjesto koje osigurava osnovne uvjete za cjeloživotno učenje, neposredan pristup svim vrstama znanja i informacija, za kulturni razvitak pojedinaca i društvenih skupina, što su naši sugrađani prepoznali i prihvatili, kaže ravnateljica Zović.
Za danas (četvrtak, 15. listopada) u 18 sati najavljen je književni susret sa Ivanom Simić Bodrožić, autoricom iz Vukovara koja je hrvatsku čitalačku publiku ugodno iznenadila svojim provokativnim stavom, čije kolumne i zbirke pjesama iskreno progovaraju o temama koje neki neprestano pokušavaju zavući pod tepih.
U utorak, 20 listopada u 19 sati na rasporedu je multimedijalno predavanje Tomislava Perka koji se nakon pet godina putovanja svijetom i stopiranja po Iraku, meditiranja u budističkom samostanu na Tajlandu, plovidbe Indijskim oceanom u 13-metarskoj jedrilici i života sa Maasai ratnicima u Keniji odlučio skrasiti na Novom Zelandu, započeti novu priču, pronaći posao i vidjeti kako izgleda život u jednoj od najuređenijih zemalja na svijetu.
U petak, 23. listopada u 17 sati u prijateljskom Zaboku održat će se PoZiCa, predstavljanje 18. zbirke literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola Poreča, Zaboka i Crikvenice, a bogat književni program u Mjesecu hrvatske knjige nastavlja se u petak, 30. listopada u 19 sati glazbeno-poetskom večeri na kojoj će publici predstaviti sugrađanin Marijan Maraškin, kantautor i autor više od 300 pjesama na čakavštini, talijanskom jeziku i standardu.
U četvrtak, 5. studenog u 19 sati u goste porečkoj publici ponovno dolazi Ivica Prtenjača, ovoga puta na predstavljanje svog drugog romana Brdo, dobitnika VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.

Park Olge Ban postaje knjižnica sa 24-satnim radnim vremenom

Jedanaestog jedanaestog u jedanaest sati će povodom Dana hrvatskih knjižnica u Parku Olge Ban biti postavljena prva kućica za knjige u Istri za čiju je izgradnju 7.300 kuna prikupljeno na ovogodišnjoj BOOKtigi (porečka će biti prva hrvatska knjižnica na mapi Little Free Library ).
Kućicu će od hrastovine izraditi Stolarija Delač iz Velike Gorice, a oslikat će je veliki prijatelj našeg grada i knjižnice, umjetnik Vojo Radoičić. U njoj će se nalaziti knjige za sve generacije, bit će ih moguće uzeti, pročitati u parku i potom ih vratiti, 24 sata dnevno, svakoga dana.
-Donacije za kućicu su dobrodošle, rekla je Irides Zović, pojasnivši kako je ona zapravo nastavak projekta "Knjiga pri ruci" u sklopu kojeg su zaživjela četiri knjižnička stacionara u Červar Portu, Novoj Vasi, Baderni i Varvarima. -Time smo iscrpjeli prostorne mogućnosti koje naš grad nudi, ali nećemo tu i stati, nego nastaviti raditi na novom modelu širenja knjige na području grada, kako bi Poreč doista postao grad knjige, rekla je ravnateljica gradske knjižnice, najavivši i novu seriju tematskih slikovnica, nastavak uspješnog projekta Slovko Maraforko. No, o tome ćemo izvijestiti kad se projekt počne ostvarivati.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti