Blamaža HINE: zvjezdarnica u Vidulinima ne postoji!

Mozaik
08.06.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Iako u mnogim "ozbiljnim" medijima često imamo prilike slušati o poplavi žutila, neprovjerenih i nepotpunih informacija te kvazinovinarstva prisutnog u hrvatskim medijima, nismo primijetili da se itko od "ozbiljnih" novinara pozabavio blamažom prvog reda koju je nacionalna izvjestiteljska agencija HINA krajem svibnja priredila svojim korisnicima, među kojima su redom gotovo svi web portali, dnevne novine, pa i TV kuće.
Radi se o objavljenom priopćenju koje je HINA primila od Marina Tumpića , voditelja zvjezdarnice za koju smo nakon posjete Vidulinima, selu pokraj Kanfanara u Istri ustanovili da zapravo uopće ne postoji, barem ne u prostor-vrijeme kontinuumu u kojem se svi mi nalazimo i ne u formi na kakve smo navikli kad su u pitanju zvjezdarnice. Potpuno zavedeni netočnom HININOM informacijom, mediji su priopćenje čak ilustrirali fotografijama "pravih" zvjezdarnica.
Prilikom naše posjete Vidulinima razgovarali smo sa nekoliko mještanki i mještana u pokušaju da doznamo gdje se zvjezdarnica nalazi. Gotovo su svi naši sugovornici vidjeli TV priloge o toj "vijesti", ili su je pročitali u nekom od tiskanih ili internetskih medija, ali nitko od njih nije imao pojma o čemu se radi. Rekli su nam da gospodin Tumpić i ne živi u Vidulinima, nego onamo rijetko kad dolazi.
Pokušali smo zvjezdarnicu potražiti u blizini kuće voditelja Zvjezdarnice, ali je ni tamo nismo pronašli. Naposlijetku smo gospodina Tumpića dobili na telefon, a on nam je objasnio da je HINA potpuno pogrešno prenijela njegovo priopćenje, jer se njegova zvjezdarnica zapravo sastoji od nekoliko računala dislociranih po raznim krajevima Hrvatske, povezanih u mrežu.
U pokušaju da na Inernetu pronađemo više informacija, zapleli smo se u skeptične komentare članova astronomske zajednice, te mnoge "protiv" i poneko "za", u ispravnost kojih se nismo željeli uplitati. U svakom slučaju, hyperlink je majka svih znanja na Internetu, pa te komentare možete pročitati na posljednjem linku u ovome tekstu. Iako je i sam sudjelovao u spomenutoj forumskoj diskusiji, gospodin Tumpić (ili onaj tko se predstavio njegovim imenom) nije ničime demantirao istinitost sadržaja priopćenja koje je HINA odaslala hrvatskim medijima.
Nećemo istraživati pozadinu postojanja zvjezdarnice u Vidulinima, nego ćemo to ostaviti stručnjacima i ljubiteljima astronomije. Umjesto toga, konstatirat ćemo samo da bi od HINE trebalo očekivati da bude apsolutni autoritet kad je u pitanju vjerodostojnost izvora i informacija, a čega u ovom slučaju nema ni u tragovima. Jer, zvjezdarnica o kakvoj je HINA izvijestila ne postoji, a vrlo je daleko od istine i tvrdnja da je ona najmodernija u Hrvatskoj.
Nazvali smo, naravno, HINU i tražili komentar uredništva. Ostavili smo svoju e-mail adresu i zamolili pismeni komentar nakon što nam je rečeno da će naše pitanje biti preneseno uredniku, ali ni nakon dva dana nikakav odgovor nismo primili.
Diskusiju na forumu vezanu uz zvjezdarnicu u Vidulinima možete pogledati ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti