Biciklistička staza kod Stancije Becich uređena lokalnim snagama i sve zanimljivija profesionalcima

Sport
20.02.2021 11:03
D. Požarić
Benjamin Brajković, dopredsjednik BK Poreč
Benjamin Brajković, dopredsjednik BK Poreč
Ovih je dana na pripremama u Poreču KTM Factory Team , austrijsko-njemačka profesionalna biciklistička ekipa, koja danas na MTB stazi kod Stancije Becich vozi s članovima Biciklističkog kluba Poreč .
Upravo je BK Poreč zaslužan za stvaranje i održavanje te staze, uz koju je smješten i dječji biciklistički park. Duga oko četiri kilometra, staza ima visinsku razliku od 70 metara. Uređena je pred osam godina, a njome nas je jučer proveo Benjamin Brajković , dopredsjednik u BK Poreč.
Do danas se razvila u kvalitetan poligon za treninge različitih intenziteta i profila, o čemu svjedoči i dolazak etablirane međunarodne ekipe.
Stazom kod Stancije Becich u počecima su vozili uglavnom početnici. Kroz godine se razvijala te je sada sve zanimljivija iskusnim i zahtjevnim biciklistima iz zemlje i inozemstva.
Kvalitetan poligon za treninge različitih intenziteta i profila
- Nastojali smo da dijelovi trase budu tehnički zahtjevniji za cross-country, koje početniku nije lako savladati. Dio vodi preko vatrogasnog puta širokog oko pet ili šest metara, njenog najekstremnijeg dijela, na kojem se postižu velike brzine. Osim toga, teren je neravan pa je lako izgubiti ravnotežu i pasti, objašnjava Brajković.
Staza je nastala oko puteva koje su utabale životinje, a posao oko uređenja, dodaje, nije bio pretjerani izazov.“Ako se skupi četvero ili petero ljudi, lako je. Važno je da ima dobre volje.”
Staza je nastala oko puteva koje su utabale životinje
Mnogo znanja Porečani su stekli posjetama drugim biciklističkim parkovima, čija rješenja su implementirali u svoj projekt oko Stancije Becich. Osim što nastoje brdski biciklizam približiti rekreativcima i djeci, nastoje i da staza ima čim više dinamičnih i raznolikih dionica, da biciklisti iz šire okolice ne trebaju daleko putovati da bi mogli uživati u vožnji.
Staze u okolici Poreča? Najbliža je na Mirni, kod paraglidera, gdje jedan mladić iz Kaštelira radi vrlo dobar posao, kažu. KTM je i ranije dolazio i pitao gdje ima dobrih staza. Većinom se radi o maratoncima, a u dosadašnjim razgovorima su izrazili zadovoljstvo stazom, rekao je Brajković. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti