Biciklisti na uskim istarskim cestama - zar i u pogibelj zbog rekreacije?

Istra
20.04.2009 00:00
D. Požarić
Oko dva kilometra prije Bala vozilo se puževim korakom, ali se biciklisti nisu ni pomislili maknuti koloni automobila
Oko dva kilometra prije Bala vozilo se puževim korakom, ali se biciklisti nisu ni pomislili maknuti koloni automobila
Dolazak sunčanih dana i nekoliko nedavnih prometnih nesreća na uskoj županijskoj prometnici između Sošića i Pule u kojima su sudjelovali kamioni aktualizirali su pitanje biciklista, kako rekreativaca tako i sportaša, koji su posljednjih vikenda, kao i svih proteklih godina, doslovno preplavili istarske ceste.
Promet Istarskim ipsilonom između Pazina i Pule prekinut je zbog radova, pa vozači nakon nekoliko godina korištenja te brze prometnice ponovo mogu "guštati" u uskoj, preuskoj županijskoj cesti na čijim se dijelovima kamioni i autobusi jedva mogu mimoći a da ne dođe do sudara. Dodamo li tome grozdove biciklista koji se županijskim prometnicama kreću puževom brzinom, svakome je jasno da smo gotovo neprekidno na korak do katastrofe. Jer, kakve šanse biciklist ima protiv automobila, kamiona, autobusa?
Mogu razumjeti potrebu za rekreativnom vožnjom bicikla, jer i sam pripadam toj sorti, ali ne mogu razumjeti roditelje koji svoju djecu, puževim korakom i krivudajući, vode u koloni bicikala uzbrdicom od Medaki prema Lovreču, ili cestom kroz Bale, ili uskim i zavojitim cestama prema Grožnjanu, Bujama, Motovunu, Pazinu. Iako sa dolaskom toplijih dana redovno "jašem" svoj izgrebani i hrđavi "Vicini", na pada mi na pamet da se njime uputim npr. od Poreča županijskom cestom prema Taru. Ne zato što sam nešto posebno pametan, nego se prokleto bojim za svoj život. No, u svakodnevnoj vožnji po toj i drugim prometnicama vidim da se mnogi apsolutno ne boje toga da šleper prozuji na 20cm od njihovog ramena.
Rekreativci su, iako nesigurniji, još i dobri u odnosu na sportaše koji potpuno nepotrebno i bezobrazno voze u raširenim skupinama, pa vam često ne preostaje ništa drugo nego uz Limski kanal militi za njima "brzinom" od 5-10 km/h. Ako im zatrubite, još se i ljute!
Ako je Istra po ičemu osim po moru i suncu poznata u svijetu, onda su to biciklističke staze. Pa tko voli - nek' izvoli.
Zabrana prometa biciklima na cestama opterećenim motornim vozilima svakako je nepopularna, ali nešto definitivno treba poduzeti dok se ne dogodi najgore, a to je da se neko vozilo zaleti u grupu bicilista. Jer, jako je dobro poznato tko u takvom sudaru jednostavno nema šanse.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti