Bez žena više ne može!

Lokalno
08.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
[slika2w]
Jučer je višestranačko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo tiskovnu konferenciju u nakani da uvjeri 52% ženskog biračkog tijela kako je potrebno i korisno, a nadasve sukladno zakonu izabrati više od ispod 40% vlasti koliko žene u aktualnom trenutku obnašaju.
Snježana Mekota, Đurđica Orlić, Vera Šverko, Viviana Glavaš i Ondina Lubessi čine pet članica Povjerenstva koje su javnosti putem medija pojasnile kako je trenutna zastupljenost žena u tijelima izvršne vlasti porazna, pa tako u pet općinskih vijeća u županiji nema ni jedne jedine žene, dok je u devet vijeća samo po jedna ženska zastupnica. U porečkom gradskom vijeću žena ima tek 26%, a u poglavarstvu 29%. Jedna trećina pročelničkih mjesta u gradskim odjelima pripada ženama, a dvije trećine muškarcima.
[slika1d]Kad su žene u vlasti zastupljenje manjim brojem pripadnica svoga spola, one se zbog stranačke stege često ponašaju kao muškarci - rekla je zastupnica u Gradskom vijeću Poreča Snježana Mekota, njene su kolegice bile složne oko toga da se korjenite promjene u odnosu politike prema građanima može očekivati tek kad žene budu bolje zastupljene.
Da su žene na vlasti, Poreč bi već odavno imao nove vrtiće, jaslice i škole - rekle su članice Povjerenstva za ravnopravnost spolova, jer žene imaju drukčije prioritete od muškaraca, pa se glasanjem za žene glasa i za te, drukčije i važnije prioritete. Svoju predanost ciljevima argumentirale su i činjenicom da među sobom izvrsno surađuju, bez obzira na pripadnost raznim političkim opcijama. Tako ujedinjene oko zajedničkog cilja poručile su ženama neka bez straha izađu na izbore jer je njihova obveza da izaberu svoje predstavnice, te da teže ka idealnom omjeru podjele vlasti između muškaraca i žena, onoj 50%-50%.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti