Bez novca mjesni odbor mrtvo slovo na papiru

Lokalno
28.01.2009 00:00
D. Požarić
Ulici Bruna Valentija nedostaje nogostup
Ulici Bruna Valentija nedostaje nogostup
POREČ -
U Mjesnom odboru Anke Butorac živi nešto više od 1.700 stanovnika i to u naselju koje slovi kao komunalno najbolje opremljeno i uređeno. Možda je i zato ovaj MO ustanovljen relativno kasno, tek 2000. godine, a tamošnji građani zbili su redove tek kad se pojavila mogućnost da u njihovu susjedstvu bude izgrađen hotel. U nedjelju 8. veljače birat će nove članove Vijeća MO-a.
Mjesni odbor pokriva naselje koje stanovnici određuju dvama imenima - Novo Naselje i Poreč jug. U svakom slučaju, ono je najstarije među novim porečkim naseljima, a iz vremena kada je nastalo potječe i šaljivi naziv Kokingrad, zbog prvih obiteljskih prizemnica ravnog krova iza restorana Mali raj. U međuvremenu su prizemnice narasle, uglavnom za veličinu apartmana za iznajmljivanje, a o Kokingradu svjedoče tek jedna ili dvije kuće koje nisu promijenjene. Ovaj MO ima jedan od najstarijih boćarskih klubova u gradu i vjerojatno najstarije mjesno boćalište.
Na prvim izborima za Vijeće MO-a 2000. godine pravo glasa imala su 1.563 stanovnika. Nakon četiri godine na biralište su mogla izaći 1.533, a prema sadašnjim evidencijama 8. veljače pravo glasa imat će 1.475 građana. To, doduše, nije konačan broj jer se birački popis zaključuje u petak pa bi se on mogao još promijeniti, ali ne bitno. Statistike govore da je odaziv birača do sada bio iznimno slab. Prije četiri godine na biralište je izašlo jedva 15 posto upisanih građana s pravom glasa, odnosno manje od 230 ljudi.
Kane li ponuđenim programima kandidati privući više ljudi na birališta, pokušali smo saznati od nositelja lista, koje smo pitali o prioritetima na kojima će raditi budu li izabrani. Oni se uglavnom poklapaju, što nije čudno. Za izbore je na vrijeme prijavljeno šest lista s po sedam kandidata. Za mjesta u Vijeću MO-a borit će se HDZ, HNS-Liberalni demokrati, HSU, IDS, ISDF-FSDI i SDP. Na izborima prije četiri godine nije bilo HSU-a, ISDF je tada bio IDF, HDZ nije imao svoju listu, a za glasove se borila i jedna nezavisna lista, koje ovoga puta nema, premda su imali člana u Vijeću.
Do sada je na čelu ovog MO-a bio SDP-ovac Mirko Buić, ali se Vijeće nije sastajalo.
- Najvažnije nam je uspostaviti trajan kontakt s građanima, motivirati ih na suradnju. Da bismo im pokazali da mogu utjecati na stvari u svom naselju, moramo imati redovit zajamčen novac iz proračuna. Za to ćemo se prvenstveno zalagati, rekla nam je Snježana Mekota, nositeljica liste SDP-a. Među prioritete kojima će se baviti ona svrstava prostor za MO, koji sada nemaju jer ga koristi Društvo Naša djeca. Spominje i rješavanje problema buke koju dižu galebovi na Trgu kneza Branimira i one iz objekta na Gradskoj plaži tijekom ljeta. Tražit će postavljanje oglasne ploče MO-a i profesionalnog tajnika, kojeg su imali, pa izgubili.
HSU-ovu listu predvodi Silvano Janko, koji će se zalagati da se kontejneri zamijene kantama za otpad za svako domaćinstvo, da se asfaltiraju nogostupi i da se konačno odluči hoće li se u naselju moći graditi apart-hotel ili nešto drugo.
- Bilo bi puno bolje i lakše funkcionirati kada bismo znali koliko iz gradskog proračuna imamo na raspolaganju svake godine za ulaganje u svoj mjesni odbor. Onda bismo dobili i na ozbiljnosti, ovako se čini da su MO-i samo forma, smatra Janko.
HNS-ovac Željko Lovrić kaže da će se zalagati da MO od statista postane čimbenik u odlučivanju.
- Mislimo da se taj zaokret može postići jedino ako se u gradskom proračunu odvoji redovan godišnji iznos za MO, a mi predlažemo da to bude 0,1 posto po MO-u, što je ukupno jedan posto gradskog proračuna za deset porečkih mjesnih odbora. To bi, po nama, trebao biti zajamčeni minimum o čijem bi utrošku odlučivalo vijeće MO-a. Želimo da se MO čuje i vidi, da se bez MO-a ne može dati u zakup neki važan poslovni prostor, kao što je objekt na kupalištu, a od infrastrukturnih ulaganja mislimo da je važno izgraditi kružni tok na raskrižju s regionalnom cestom i osvijetljenu pješačku stazu kroz Bakinu šumicu prema srednjoj i osnovnoj školi, kaže Lovrić. Već osam godina boćari mole da im se proširi prostor koji koriste, pa će to HNS-ovci ponovno tražiti, kao i ophodnju kontakt-policajca naseljem svake večeri tokom ljeta.
Branko Hasnek, nositelj liste HDZ-a, kaže da u relativno dobro komunalno uređenom MO-u još ima posla.
- Prvenstveno mislim na uređenje parkova, pogotovo za potrebe djece koje je puno u naselju. Smatram da bi nam prioritet trebao biti usporavanje prometa kroz naselje jer oni koji s regionalne ceste ulaze u grad kroz naše naselje voze prebrzo, bilo je već stradalih, pa i poginulih. Naš je zadatak spriječiti da se zbog gradnje prometnica smanjuju zelene površine u naselju, a posebno je važno da se za svaki MO predvidi novac u proračunu i da se taj novac onda stvarno troši na ono što je u interesu svih građana, smatra Hasnek.
Dražen Olić, nositelj liste IDS-a, napisao nam je, pa onda i rekao: »Još nismo dovršili program, nismo se dogovorili o prioritetima i za sada ne bismo izlazili u javnost. Sve ćemo imati spremno na vrijeme, sljedećeg tjedna«.
Valja podsjetiti da je predizborna kampanja počela prošlog petka, a traje do 6. veljače.
Posebno je zanimljiva bila izjava Diega Nadinića, nositelja liste ISDF-a: »Reći ću svima da ne glasaju za tu listu jer ni mi nećemo glasati za sebe. Zato što smo prevareni. Potpisali smo kandidaturu u dogovoru s Vladimirom Gašparinijem uvjereni da ćemo izaći kao nezavisna lista, a stavio nas je pod kapu ISDF-a. Ne znamo niti koji je program te stranke, većina nas s liste ne pozna tu stranku, a uhvatio nas je na prepad. Tražili smo da povuče listu, ali je bilo prekasno, prošao je rok. Mi stvarno nismo kandidati, rekao nam je Nadinić, uvjeravajući nas da to nije predizborni trik i politička taktika.
Predsjednica povjerenstva Davorka Banovac potvrdila nam je da je ISDF pokušao povući kandidaturu, ali nakon isteka rokova.
S. MATEJČIĆ
Gašparini: Nesporazum je mogao nastati naknadno
Predsjednik porečke podružnice ISDF-a Vladimir Gašparini kaže da nema govora o tome da je nekoga pokušao obmanuti, pogotovo zato što dobro pozna Nadinića i ostale kandidate s liste i zna koje su njihove političke pozicije.
- Znam da Nadinić ne može biti član moje stranke, ali htio sam im izaći u susret da kao nezavisni kandidati na stranačkoj listi provedu svoj program u svom naselju. Tako sam im i rekao. Nije, naime, bilo vremena skupljati potpise za nezavisnu listu pa sam im napravio uslugu, kaže Gašparini, najavljujući da će detalje pojasniti na stranačkom forumu u Poreču za koji dan.
- Očito je nesporazum nastao naknadno, možda je netko nešto rekao Nadiniću, pa se predomislio. S druge strane, mi smo mlada stranka, nemamo još dovoljno članova za sastavljanje liste za ovaj MO pa su svi kandidati nestranački, jedino je Amir Rešidović naš simpatizer, kaže Gašparini.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti