Ban Toskić: 30 do 50 posto pacijenata odbija AstraZenecu, neki nam i prijete

Zdravlje
25.03.2021 09:24
Foto: Predsjednica hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić (screenshot)
Foto: Predsjednica hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić (screenshot)
Predsjednica hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić danas je za Hrvatski radio izjavila da između 30 i 50 posto pacijenata odbija cijepljenje AstraZenecom.
– Od 30 do 50 posto pacijenata u pojedinim ordinacijama odbija cijepljenje AstraZenecom. To potpuno blokiran naš redovni posao. Naše sestre moraju stalno okolo zvati i tražiti ljude za cijepljenje, a dobivamo i prijetnje, izjavila je Ban Toskić dodavši da smatra da je da je prijetnja pacijenti u mailovima navode da će poduzeti mjere ako do sutra ne dobiju ono cjepivo koje žele.
Cijepljenje u ordinacijama obiteljske medicine traje dulje od mjesec dana, a liječnici su tek sinoć dobili informaciju da će im danas stići doze za narednih tjedan dana. Ban Toskić smatra da je do problema došlo jer se svim ordinacijama dijelila ista količina doza.
Ban Toskić je rekla kako digitalna platforma uopće ne funkcionira, ali unatoč tome svakom pacijentu mlađem od 65 godina, čiji poziv prime, savjetuju da se prijave i na platformu jer nema vjerojatnosti da će ove godine biti cijepljen u ordinaciji.
– Da je u funkciji centralna digitalna platforma za naručivanje pacijenata i pozivanje na cijepljenje cijeli proces bi bio transparentniji i pravedniji prema pacijentima, a liječnicima bi bilo jednostavnije raditi, dodala je Ban Toskić apelirajući na glavne organizatore cijepljenja da ih rasterete.
Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin izjavila je da se u ovoj fazi cijepe starije osobe, a građani koji su se ranije javili svojim liječnicima za cijepljenje imaju prednost od onih koji su se javili preko platforme za cijepljenje, posebice ako je riječ o mlađim osobama. Istaknula je, unatoč tvrdnjama Ban Toskić, da je platforma u funkciji te da liječnici obiteljske medicine u nekom trenutku moraju svoje pacijente, zabilježene za cijepljenje, prebaciti na platformu.
Imunolog Zlatko Trobonjača prokomentirao je odluke građana koji oklijevaju hoće li se cijepiti AstraZenecom ili ne.
– Ako odbijete cijepljenje AstraZenecom, ulazite u čekanje nekog drugog cjepiva. Pitanje je što vam se za vrijeme tog čekanja može dogoditi, može se dogoditi da se razbolite. S obzirom na nove sojeve težina kliničkih slika se spušta na niže godine, kaže Trobonjača.
Pitanja oko učinkovitosti cjepiva britansko-švedska tvrtke AstraZeneca se ne stišava. Nakon kritika da su objavljeni podaci kliničkog ispitivanja cjepiva zastarjeli , AstraZeneca je za tri postotna boda revidirala rezultat istraživanja o učinkovitosti cjepiva. Tvrtka je sada objavila da je učinkovitost cjepiva na razini od 76 posto u sprječavanju simptomatskog covida-19, umjesto 79 koliko je objavila prije nekoliko dana.
Dodala je da je cjepivo i dalje sto posto učinkovito u sprječavanju teškog oblika koronavirusa.
Nova brojka rezultat je uključivanja 190 osoba koje su oboljele od koronavirusa u 32.449 ispitanika obuhvaćenih kliničkim ispitivanjem cjepiva u SAD-u, Peruu i Čileu od kojih je dvije trećine primilo cjepivo AstraZenece a trećina placebo. Raniji podaci o učinkovitosti cjepiva temeljili su se na 141 slučaju oboljelih ispitanika koji su simptome razvili do sredine veljače. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti