Ayurvedske biljke za smirivanje i jačanje živčanog sustava

Zdravlje
05.08.2015 19:11
Conny Petö Đeneš
1
1
Ayurveda obiluje biljkama koje smiruju, toniziraju i jačaju živčani sustav te poboljšavaju raspoloženje i spavanje. Najpopularnije od njih su Ashwaganda (Withania Somnifera), Brahmi (Bacopa Monnieri), Jatamansi (Nordastachys jatamansi), Shankpushpi (Evolvulus Alsinoides i Vacha (Acorus Calamus).
1
Ashwaganda (Withania Somnifera)
Ime u prijevodu sa sanskrta znači "snaga konja". Jedna je od glavnih biljaka za jačanje imuniteta i psihoimuniteta. Ima pomlađujuća svojstva, jača živčani sustav, daje snagu i energiju, potiče mirno stanje uma, opušta tijelo i živčani sustav kada smo pod stresom, jača otpornost na stres i ima antidepresivni učinak.
Održava pravilnu ishranu tkiva (posebice u mišićima i kostima), tonizira nadbubrežne žlijezde i reproduktivni sustav i ubrzava oporavak od bolesti. Od velike je pomoći osobama koje boluju od hipotireoze, bolova u prsima, hormonalne neravnoteže i nesanice. Smiruje uneravnoteženu Vatu.
Sadrži: steroidne laktone (vitanolid, vitaferin i heterogene alkaloide, uključujući kuskohigrin, anahigrin, tropin, pseudotropin i anaferin), bakar, cink, kalcij, magnezij, željezo, kobalt, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolne komponente i tanini, flavonidi, proteini i slobodne amino kiseline, saponini, glikozidi, alkaloidi.
2
Brahmi (Bacopa Monnieri)
Ime u prijevodu sa sanskrta znači "božanski". Uravnotežava Vatu, Pittu i Kaphu te djeluje na poremećaje središnjeg živčanog sustava (nesanica, emocionalni problemi, epilepsija, demencija, slabo pamćenje i slaba koncentracija i dr.). Klinički je utvrđeno da pomaže ljudima sa ADD/ADHD i gubitkom pamćenja. Prema Ayurvedi, djeluje na dhi (učenje), driti (volja, odlučnost) i smriti (pamćenje), te uravnotežuje djelovanje i rad obje moždane hemisfere.
Drži se za jedan od najjačih tonika za živce, revitalizira moždane stanice, stimulira mozak i popravlja cirkulaciju krvi u mozgu, uklanja toksine i blokade iz živčanog sustava i istodobno hrani živce, pomlađuje organizam, pospješuje rad pluća i bubrega, pomaže u čišćenju jetra i krvi te stimulira rast kose i noktiju. Obzirom da ima snažno djelovanje na umirivanje mentalne aktivnosti, koristi se za bolju meditaciju, kontemplaciju i koncentraciju. Yogiji na Himalayi ga svakodnevno koriste.
Koristi se i kod anksioznih stanja, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti. Bogat je izvor B vitamina.
3
Jatamansi (Nordastachys jatamansi)
U svojem djelovanju sličan je Valerijani – ima sedativno djelovanje na središnji živčani sustav. Uravnotežava Vatu, Pittu i Kaphu i smiruje um. Najviše se koristi kod nesanice, jer uzrokuje prirodne obrasce spavanja i regulira noćnu navalu hormona rasta koji prekida san. Koristan je i kod svih psihičkih poremećaja, emocionalne neravnoteže, anksioznosti, glavobolja, problema menopauze, napetosti, nemira, lupanja srca i titranja uha. Zbog antioksidantnog svojstva olakšava kolinergički prijenos (otpuštanje neurotransmitera, acetilholina i aktiviranje postsinaptičnog receptora) u mozgu.
4
Shankpushpi (Evolvulus Alsinoides)
Uravnotežava Vatu, Pittu i Kaphu, a u svojem djelovanju sličan je Brahmiju i smatra se najjačim tonikom za živce. Bogat je fitonutrijentima: konvolvin, konvolamin, filabin, konvolidin, konfolin, konvolin, subhirsin, konvosin, konvolvidine, skopolin i ß-sitosterol. Prema Ayurvedi i Patanjaliu (pisac Yoga Sutri) smatra se najboljom biljkom za povećanje umnih sposobnosti (Medhya Rasayana). Koristi se kod problema sa nesanicom, stresa, umora i anksioznosti.
5
Vacha (Acorus Calamus)
U prijevodu sa Sanskrita znači "govor", a odnosi se na samoizražavanje. Stari Kinezi su je nazivali "onom koja produljuje život". Ova biljka je poznata u drevnoj Ayurvedskoj, Tibetanskoj i Egipatskoj medicini, baš kao što se upotrebljavala i kod sjevernoameričkih indijanskih šamana. U Ayurvedi se smatra najjačim pročišćivačem uma. Koristi se za jačanje inteligencije i kao tonik za mozak. Budući da izaziva lucidnost uma i promovira njegove više funkcije, idealna je biljka za meditante, glazbenike, umjetnike i studente koji su duboko fokusirani na svoj rad.
Hrani moždane stanice i djeluje regenerativno na cjelokupan živčani sustav. Koristi se za smirenje živčanog sustava i emocija, za pojačanje pažnje i fokusiranosti, kod glavobolja, neuralgija, stanja izazvanih šokom, napada panike, gubitka pamćenja, histerije, epilepsije i astme.
Savjete opisane u ovom članku provodite na vlastitu odgovornost uz konzultaciju sa osobnim liječnikom.
Tekst napisala Conny Petö Đeneš, transpersonalna psihologinja, alternativna seksologinja i terapeutkinja prirodne medicine te voditeljica Centra Zdravlja Harmonija

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti