Arheološki radovi u Eufrazijani: Otkopani zaboravljeni sarkofag i mozaik

Lokalno
24.12.2008 00:00
D. Požarić
U lijevom uglu prostora između Eufrazijeve bazilike i celle trichore otkopan je sarkofag čiji se sadržaj analizira
U lijevom uglu prostora između Eufrazijeve bazilike i celle trichore otkopan je sarkofag čiji se sadržaj analizira
POREČ - Komadić podnog mozaika iz 5. stoljeća koji talijanski arheolozi nisu uopće spomenuli u opsežnim istraživanjima 1928.-1931. godine i sarkofag u kojem je uz nekoliko kostiju bilo i manjih brončanih i metalnih predmeta, prvi su rezultat arheoloških istražnih radova u porečkoj Eufrazijani, u prostoru između Bazilike i celle trichore.
- Za sada smo otvorili pod samo u presvođenom prolazu, u sljedećoj fazi, krajem zime, otkrit ćemo i onaj u s njim povezanom hodniku između Eufrazijane i stare sakristije. Talijani su taj zanimljivi prostor, čiji točan izvorni izgled ne znamo, ali je nedvojbeno u 5. stoljeću bio veza između dviju bazilika, kasnije i celle trichore, gotovo u cijelosti otkopali, ali ne i opisno analizirali. Postoje samo nacrti i fotografije tako da ovi naši radovi imaju i revizijski karakter. Usporedit ćemo nivoe podova ovih i okolnih prostora i nastojati domisliti kronološke veze. Vjerujemo da ćemo po nalazima iz otkopanog sarkofaga datirati i njegovo postavljanje, a nadamo se i preciznije vremenski locirati nadsvođenje ovog prolaza, što sada široko datiramo u prvu polovicu srednjeg vijeka. No, bit će i autentičnih arheoloških istraživanja jer smo u ovom dijelu našli i manji, potpuno neistraženi dio podišta. Vidjet ćemo što nas još čeka u hodniku, a u planu je i otvaranje nekoliko sondi kroz koje ćemo analizirati dublje antičke slojeve, kazao nam je voditelj projekta dr. Ivan Matejčić iz pulskog Konzervatorskog ureda.
I ovi su radovi dio višegodišnjeg programa restauracije i objedinjene prezentacije dijelova Eufrazijane. U konačnici će i običnoj publici biti dostupni prostori stare sakristije koja je nekoć bila kapelica podignuta na ostacima apsidalnog dijela sjeverne bazilike, hodnik i prolaz koji se sada istražuju te jedan od arhitekturno najatraktivnijih prostora katedralnog kompleksa - cella trichora, kripta podignuta u 6. stoljeću. U njoj je sačuvan i pod od mozaika po kojem se hoda i nakon više od 1.400 godina.
G. PRODAN
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti