Alfredo Golob najbolji agencijski djelatnik, Ivka Kraljević najbolja turistička inspektorica u Hrvatskoj

Gospodarstvo
29.10.2015 09:42
D. Požarić
Ivka Kraljević i Alfredo Golob (foto:  N. Lazarević, M. Mijošek)
Ivka Kraljević i Alfredo Golob (foto: N. Lazarević, M. Mijošek)
Ove godine Hrvatska turistička zajednica u kategoriji nagrada Čovjek-ključ uspjeha u turizmu kojom se nagrađuju najbolji turistički djelatnici, dodijelila je dvije nagrade istarskim djelatnicima. Alfredo Golob iz porečke turističke agencija Istraline proglašen je najboljim agencijskim djelatnikom, dok je turistička inspektorica porečke ispostave Ivka Kraljević proglašena najboljim inspektorom u državi. Kako stoji u pojašnjenju HTZ-a prilikom dodjele nagrada, Kraljević kontinuirano postiže iznadprosječne rezultate, iznimno se zalaže pri pravovremenoj, kvalitetnoj, profesionalnoj realizaciji radnih obaveza, prilagođavajući se sa lakoćom zahtjevnim uvjetima pri realizaciji inspekcijskih poslova, koji su naročito izraženi i zahtjevni tijekom turističke sezone. Dodaju da je u suradnji s drugim službama, u svom dosadašnjem radu pokazala je izuzetno visok stupanj komunikativnosti, inicijative, pouzdanosti i kolegijalnost, što je i rezultiralo nagradom za djelatnika godine u kategoriji inspektor.

Više gostiju, više kazni

Imajući u vidu da je turizam jedna od najprofitabilnijih grana gospodarstva, ulogu inspektora godine shvaćam kao priznanje nastojanju da se ukupni nivo usluga u turizmu i ugostiteljstvu podigne na višu razinu. Drago mi je što je voditeljica službe turističke inspekcije PJ Pula Vesna Boljunčić već drugu godinu za redom prepoznala moj trud i zalaganje na čiji sam prijedlog imenovana inspektorom 2014. i 2015. godine, a nagrada je uvijek najbolja motivacija za daljnji kvalitetan rad, kazala je Kraljević koja se ovim poslom bavi već 21 godinu.
Kako je ova sezona bila bolja od lanjske istaknula je kao je bilo i više posla za inspekciju, što je rezultiralo povećanim brojem utvrđenih nepravilnosti.
-Djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu svjesni su da je inspekcija važan čimbenik u sprečavanju nelojalne, nekvalitetne konkurencije, cijene naš trud i pohvale ne izostaju. Tu vrijedi napomenuti poznatu izreku zadovoljan gost ponovo se vraća i najbolja je reklama, rekla je Kraljević.
Za Goloba, vlasnika porečke agencije Istraline, u objašnjenju nagrada stoji da svojim kreativnim pristupom uvodi inovativnosti u organizaciji izleta i ponude novih sadržaja posebno namijenjenim gostima na grupnim putovanjima te potiče i promovira hrvatske destinacije kroz motivirajuće agencijske pakete i programe. - To mi je priznanje za dugogodišnji rad u agencijskom poslovanju i ovom prilikom zahvaljujem Ministarstvu turizma i TZ-u. Počeo sam raditi 1978. godine u agenciji, a u tom periodu u agencijskom se poslovanju puno toga promijenilo. To su dva sustava i dva različita načina poslovanja. Agencija više ne pruža usluge u onom obimu koje je nekad pružala. Nekad su svi izleti i buking išli preko agencija. Danas s obzirom na pojavu Interneta i pojava svih mogućih agencija, gosti sve manje koriste usluge klasičnih agencija. Na globalnoj razini se u odnosu na Internet preko klasičnih agencija ostvari oko 26 posto svih rezervacija i taj je broj iz godine u godinu sve manji. Ipak, smatram da se taj omjer u budućnosti neće više pretjerano mijenjati i da se sada situacija iskristalizirala. Uvijek će biti gostiju koji će htjeti bukirati svoj smještaj preko agencije jer se žele osjećati sigurnije.
Ipak takvu sigurnost Internet ne nudi, kazao je Golob.

Sve veći nameti

Istaknuo je da će godina za njih završiti otprilike na istoj razini kao i lani. Zadovoljan je iako je ovo bila teška godina za agencije kada im se prema europskoj regulativi naplaćivao najveći PDV u turizmu - 25 posto. Upravo stoga čak 40 posto agencije završit će godinu u minusu, a Istraline koja za stalno zapošljava pet djelatnika te radi cijele godine, srećom neće biti među njima. - Ni lani godinu nismo završili u minusu, pa nećemo ni ovu. Ipak, radimo cijele godine i nastojimo racionalizirati naše poslovanje. Međutim, koliko god mi racionalizirali, stalno nam se nameću novi fiskalni i parafiskalni nameti. Svi nešto traže, a nije lako nadoknaditi sva ta povećanja, zaključio je Golob. (Barbara Ban)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti