Agroturizam - otvorena vrata seoskih domaćinstava

Istra
08.01.2004 00:00
D. Požarić
U organizaciji Turističke zajednice Istarske županije, tvrtke I. D. Riva Tours iz Munchena i Udruge Agrotour Histria, seoska su domaćinstva u Istri tijekom studenog već tradicionalno na jedan dan širom otvorila vrata svim zainteresiranim gostima i posjetiteljima.

Usprkos vremenu koje se u narodu obično naziva pasjim priliku za obilazak i upoznavanje s agroturističkim domaćinstvima iskoristilo je više od dvije tisuće posjetitelja, a uz lokalne znatiželjnike istarski agroturizam našao se «pod lupom« i gostiju koji su organizirano stigli iz čak 4 hrvatske županije, kao i izaslanstava Turističke zajednice Zagrebačke županije i HGK Grada Zagreba.

Naime, cilj ove akcije i jest upoznati sve zainteresirane koji se žele baviti seoskim turizmom, kao i one koji se već bave ovom djelatnošću, kako da na najbolji i najkvalitetniji način adaptiraju, opreme, urede i organiziraju svoje domaćinstvo kao atraktivno i reprezentativno mjesno koje bi potencijalni turisti rado odabrali za mjesto svog odmora. I oni su to obilato iskoristili.

Na trećem «Danu otvorenih vrata u seoskim domaćinstvima« predstavilo im se 18 domaćinstava koja su odabrana kao reprezentativni i pokazni primjeri uređenosti i opremljenosti u seoskom turizmu. Uz razgovor sa vlasnicima koji su nesebično iznosili vlastita iskustva, posjetiteljima su tijekom čitavog dana svojim savjetima na raspolaganju bili i stručnjaci za pojedine segmente od hortikulture i uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja do tradicionalne arhitekture, unutarnjeg dizajna ili izgradnje bazena.

Seoski turizam segment je turizma koji se u vrlo kratkom vremenu snažno razvio. Kao rezultat tog boom-a danas se na poluotoku nekim od vidova agroturizma bavi već 200-tinjak seoskih domaćinstava, a raspoloživi kapaciteti u objektima koji nude tu vrstu turističke usluge prema zadnjim podacima približavaju se brojci od dvije tisuće kreveta. (M. P.)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti