'Afera dnevnica': Saucha osuđen na tri godine zatvora, Zeljko na četiri i pol

Hrvatska i svijet
16.12.2020 11:55
Foto: Tomislav Saucha (Screenshot)
Foto: Tomislav Saucha (Screenshot)
Bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomislav Saucha i njegova tajnica Sandra Zeljko u danas su na Županijskom sudu u Zagrebu proglašeni krivima za lažiranje putnih naloga.
Saucha je nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine. Izrečena mu je i zabrana obavljanja dužnosti državnog službenika u trajanju od pet godina. Zeljko je nepravomoćno osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri i pol godine i zabranu obavljanja dužnosti državnog službenika.
Oboje će državi morati vratiti 599 tisuća kuna izvučenih preko lažnih putnih naloga, a Zeljko povrh toga mora vratiti dodatnih 349 tisuća kuna.
Podsjećamo, u tzv. "aferi dnevnica" Saucha i Zeljko su od studenog 2013. do siječnja 2016. izrađivali lažne putne naloge koje je Saucha potpisivao, a Zeljko ovjeravala. Zeljko je izradila 130 putnih naloga i preuzela novac, nakon čega su novac dijelili. Na ime akontacija i dnevnica stekli su 598 tisuća kuna.
Saucha i Zeljko su se na početku suđenja izjasnili da nisu krivi za lažiranje putnih naloga. Istraga je prvo pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.
Na obrazloženju presude istaknulo se da Uskok tvrdi da je Zeljko nastavila krivotvoriti naloge ii nakon Sauchina odlaska iz kabineta s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem pa se ukupna šteta procjenjuje na oko milijun kuna.
Isplata po fiktivnom ugovoru o djelu iz srpnja 2013. pokazuje njihovu povezanost, obrazložila je sutkinja njihovu povezanost te dodala: Zajedničko počinjenje zloporabe ukazuje na specifičan odnos okrivljenika koji će biti temelj za kasnije krivotvorenje putnih naloga. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti