55 preporuka za povećanje konkurentnosti Hrvatske

Gospodarstvo
28.10.2004 00:00
Izvor: bankamagazine.hr/dp
D. Požarić
Razlozi utemeljenja Vijeća

Nezaustavljiv proces globalizacije, tranzicija i tržišno gospodarstvo te odluka i želja Hrvatske da se priključi EU stvorila je potpuno nove gospodarske okolnosti za hrvatsko gospodarstvo. Želi li pratiti svjetske gospodarske trendove u 21. stoljeću Hrvatska ne može početi na osnovama koje su vrijedile prije 20 do 30 godina, već mora odmah početi kreirati novu razvojnu politiku. Rezultati takve razvojne politike trebali bi biti stvaranje otvorenog i konkurentnog gospodarstva i osiguranje dugoročno održivog rasta gospodarstva i životnog standarda.

Nacionalno vijeće za konkurentnost osnovano je kao odgovor na velike izazove pred kojima se Hrvatska nalazi na početku 21. stoljeća.

Svrha djelovanja i odgovornost

U svom radu NVK se ne natječe s postojećim tijelima i ne duplicira njihovu ulogu i rad, već svojim radom promovira ideje i načela koja trebaju omogućiti dugoročni gospodarski razvoj i održive dugoročne rezultate. Na inicijativu poslovnog sektora, te uz stranu tehničku pomoć (USAID), u veljači 2002. godine Vlada RH imenovala je 21 člana Nacionalnog vijeća za konkurentnost, koje predstavlja jedinstveno tijelo takve vrste u Hrvatskoj jer obuhvaća predstavnike četiri različite interesne strane, ključne za održivi rast i razvoj Hrvatske: gospodarstvo, Vlada, sindikat te znanost i obrazovanje.

Načela rada

Kako članovi Vijeća dolaze iz različitih interesnih strana: gospodarstva, Vlade, sindikata te znanosti i obrazovanja, međusobna suradnja osigurava cjelovito sagledavanje razvojnih problema i mogućnosti razvojnih politika. Članovi Vijeća svoj rad u Vijeću temelje na zajedničkim načelima i izjavi o misiji, a manje na predstavljanju ciljeva i interesa sredina iz kojih dolaze. Sve odluke u Vijeću donose se konsenzusom, a diskusije se temelje na načelima, a ne na pozicijama. Također, Vijeće je u svom radu prihvatilo princip rotiranja članova kako bi se osiguralo da svi članovi aktivno sudjeluju u radu.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti