2. sabor kulture istarske županije

Istra
17.02.2009 00:00
Izvor: Priopćenje za javnost
D. Požarić
1
1
Prilikom jučer održane tiskovne konferencije koju je sazvalo Odjel za kulturu Istarske županije, javnosti su se obratili Lucija Debeljuh, članica Poglavarstva Istarske županije zadužena za kulturu, zatim Vladimir Torbica, v.d. pročelnik Odjela za kulturu, i gospodin Davor Mišković, koordinator projekta „Istarska kulturna strategija“.
„Prvenstveno je intencija ovog projekta uključiti sve građane u javnu raspravu te da svojim prijedlozima obogate idejni prijedlog Istarske kulturne strategije, a detalje i inforrmacije na www. istra-istria.hr _ ISTARSKA KULTURNA STRATEGIJA.
Ovo je jedini ispravni način da se donese strateški dokument na čijim bi se postavkama nadalje razvijao kulturni život Istre. Bitno je da svoje učešće imaju svi građani ali i upravo oni koji učestvuju u provođenje ovakvih programa, a to su djelatnici iz kulturnog sektora. Svoj prijedlog može se dati elektroničkim putem pošto su svi prijedlozi radnih skupina već dostupni na internet stranicama Istarske županije,“ uputila je poziv i apel na građane gospođa Lucija Debeljuh.
Donošenje Istarske kulturne strategije kao dokumenta zadaje četiri bitna prioriteta u određivanju smjernica razvoja kulture u Istri. Posebice se naglašavaju valorizacija vrijednosti tradicionalnog i suvremenog kulturnog nasljeđa,utvrđivanje trenutnog stanja u kulturi Istre, umrežavanja svih institucija i pojedinaca uključenih u stvaranju kulture u Istri, te konačno institucionalizacije kulture u Istri odnosno stvaranje takvih institucija koje bi olakšale kreaciju i stvaranje svih kulturnih oblika u Istri.
Gospodin Vladimir Torbica najavio je 2. sabor kulture u Istri koji će se održati 20. i 21. ožujka 2009. godine u Poreču. Tom će se prigodom usvojiti prijedlog Istarske kulturne strategije, ključnog dokumenta razvoja svih kulturnih aktivnosti Istarske županije.
Tijekom tiskovne konferencije prezentiran je i vizualni identitet Istarske kulturne strategije. Službeni logotip ovog projekta, "IKS", akronim je naziva Istarske Kulturne Strategije, koji je vizualno predstavljen znakom "X".
Sam proces donošenja Istarske kulturne strategije predstavlja jedinstven način donošenja ovakvog dokumenta u Republici Hrvatskoj jer je uključivao osamnaest radnih timova koji se sastoje od pet osoba, stručnjaka pojedinog područja kulture.
„Smatramo da je način donošenja ovog dokumenta ključan za njegovu kvalitetu jer će prijedloge i smjernice dati sami stručnjaci koji provode kulturu u praksi te građani koji prate i učestvuju u kulturnim događanjima u Istri“ rekao je na današnjoj pres konferenciji Davor Mišković, koordinator projekta Istarske kulturne strategije. Osamnaest radnih timova definirani su po slijedećim područjima: glazba, film, kazalište, muzeologija, materijalna kulturna baština, nematerijalna kulturna baština, kulturni amaterizam, izdavaštvo, književnost, kultura talijanske nacionalne zajednice, likovnost, galerije, nove medijske kulture, ustanove u kulturi, knjižnice, međunarodna suradnja, sponzorstva u kulturi, medijska promocija.
Istarska kulturna strategija predstavlja veliki iskorak za Istru. Donošenje iste postaje prvi korak u stvaranju Istre kao najjače kulturne regije u Hrvatskoj.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti