19. međunarodna riječka regata RU jedrilica

Sport
01.03.2013 13:40
B.Ž.
1
1
1
Za regatu je prijavljeno 14 natjecatelja među kojima svi najbolji hrvatski jedriličari u klasi One Metre, te gost iz Mađarske. Regata se boduje za Hrvatsku rang-ljestvicu klase One Metre i Hrvatski kup za klasu One Metre.
Regata će se održati u samom centru Rijeke, na Gatu Karoline riječke u subotu, 02.03. od 12:00 - 17:00 sati i u nedjelju, 03.03. od 10:00 - 15:00 sati, a zbog svoje atraktivnosti i mogućnosti praćenja regate na regatnom području u akvatoriju do 100 metara ispred Gata, vjerujemo da će regata i ove godine privući veliki broj gledatelja.
Hrvatski jedriličari zadnjih godina postižu izvrsne rezultate u jedrenju radio-upravljanim jedrilicama, a upravo je u Cresu u studenom 2012. održano IOM Europsko prvenstvo na kojemu je Zvonko Jelačić iz JK Zenta, Split osvojio srebrnu medalju uz 4 hrvatska natjecatelja plasiranih među prvih 7, odnosno 6 među prvih 13. Među natjecateljima u Rijeci je i Robert Matulja, sportaš Grada Opatije za 2012. i 6. s IOM Europskog prvenstva u Cresu.
Regate radio-upravljanih jedrilica ne razlikuju se značajnije od regata ostalih klasa. Jedina razlika je samo u tome što kormilari nisu na samoj jedrilici već putem radio uređaja upravljaju jedrilicama na regatnom području blizu obale gdje se regate mogu pratiti od početka do kraja, i gdje je poznavanje jedriličarske taktike, trimanja jedrilica, prepoznavanja promjena smjera i jačine vjetra jednako važno za uspjeh kao i kod ostalih „velikih“ jedrilica.
Riječka regata je najdugotrajnija hrvatska regata radio-upravljanih jedrilica koja će sljedeće godine obilježiti svoje jubilarno 20. izdanje, čije pripreme počinju odmah po završetku ovogodišnje regate. Cilj organizatora iz Riječkog jedriličarskog kluba je sljedeće godine okupiti sve pobjednike dosadašnjih riječkih regata što će zasigurno dodatno podignuti kvalitetu i privući još veći broj stranih natjecatelja. U dosadašnjih 18 izdanja na riječkoj regati je sudjelovalo 106 jedriličara iz Češke, Francuske, Hrvatske, Italije, Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Španjolske i Velike Britanije.
Upravo je ova regata bila prva koju je organizirao Riječki jedriličarski klub nakon čega je u proteklih 18 godina uslijedila organizacija nekoliko svjetskih, europskih, mediteranskih, državnih prvenstava različitih klasa i tipova jedrilica.
Klasa IOM (Intrenational One Metre) je najrasprostranjenija međunarodna klasa radio upravljanih jedrilica u svijetu. Prva pravila klase izdana su 1988. godine. U svijetu ima oko 15 000 vlasnika radio upravljanih jedrilica klase "One Metre", a u Hrvatskoj ih je na rang-ljestvici trenutno rangirano 32.
Glavne značajke klase su:
- duljina trupa preko svega od 1000 mm,
- najveći gaz iznosi 420 mm,
- masa balasta od 2.2 do 2.5 kg,
- istisnina veća od 4.0 kg,
- točno određeni popis dozvoljene opreme,
- jeftini materijali izrade cijelog modela, trup mora biti izrađen od staklom ojačane plastične smole ili drva,
- "egzotični" materijali karbon, kevlar i sl. mogu se koristiti samo za izradu peraje i kormila,
- jarbol i bumovi moraju biti izrađeni od aluminija ili drva,
- uporaba samo 3 snasti točno propisanih dimenzija,
- uporaba samo dvije radio upravljane funkcije – jedna za kontrolu kormila i druga za kontrolu škota glavnog i prednjeg jedra.
Rezultati regate i fotografije dostuni su na ovom  linku , gdje su već dostupni sve rezultati i fotografije svih 17 dosadašnjih riječkih regata RU jedrilica
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti