18 domaćih dokumentaraca u konkurenciji 16. Liburnia Film Festivala

Kultura
31.07.2018 07:05
D. Požarić
1
1
Liburnia Film Festival, festival hrvatskog dokumentarnog održava se po 16 put pod motom Gledaj glasno od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija i u Vili Antonio.
Sedam hrvatskih dokumentaraca na LFF-u će biti prikazani premijerno, od čega će njih čak pet imati svjetske, a dva hrvatske premijere. „U programu su intrigantni i za naše društvo važni politički dokumentarci, ali i dokumentarci uz koje će se publika sigurno dobro nasmijati. Posebno smo ponosni na nekoliko novih hrvatskih dokumentarista, a ni ove godine nismo zaobišli doajene hrvatske dokumentaristike poput Igora Bezinovića, Vlade Gojuna, Vlatke Vorkapić i Sunčice Ane Veldić. U konkurenciji su i tri filma nastala u hrvatskoj koprodukciji“, najavila je izvršna direktorica festivala Jelena Androić.
U pet festivalskih dana, međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka te najbolji regionalni film, a publika će kao i svake godine odabrati svog favorita.
Liburnia Film Festival dobio je čast sedam filmova prikazati premijerno, od čega su čak pet naslova svjetske praizvedbe. Opatijska će publika prva vidjeti duboko intimistički film Vladimira Gojuna “Bebe Na Vole” o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu, kao i vrlo osobni “Lijek” Ane Opalić u kojemu pratimo odnos autorice s njenom majkom. Istarski autor Elvis Lenić dolazi s kratkometražnim filmom “Meso” u kojemu se pita što nam danas, uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova, znači ta prehrambena namirnica, a snimatelj Bojan Mrđenović redateljski debitira filmom “Zabava” u kojemu na zanimljiv način propituje svoj odnos s javnim prostorom. Novinarka i snimateljica Nika Obučina prati birokratsku borbu za zadržavanje stana bivšeg radnika tvornice Kamensko u filmu “Neželjeni stanar”.
Premijerno će u Hrvatskoj biti prikazana hrvatsko-nizozemsku produkcija “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” Ranka Paukovića i “Okupirani bioskop“ srpske redateljice Senke Domanović, film nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom. Prvi je esejistička vedeta života u najzatvorenijoj zemlji na svijetu dok se drugi bavi kompleksnim međuljudskim odnosima prilikom zauzimanja beogradskog kina Zvezda u kojemu različite društvene grupe pokušavaju skrenuti pažnju na kriminalnu privatizaciju beogradskih kina, ali se na tom putu zapletu o prepreke koje nisu očekivali.
U intrigantnoj animirano-dokumentarnoj švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji “Chriss the Swiss“, redateljica Anje Kofmel istražuje smrt svog rođaka, 26-godišnjeg švicarskog novinara Christiana Würtenberga koji je krajem 1991. godine ubijen u Slavoniji kao član kontroverznog Prvog internacionalnog voda. Film Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića “Josipa, volim te“ izuzetno je psihološko putovanje glavne protagonistice u koje se neočekivano zapliće i sam redatelj. Prošlogodišnji član LFF-ovog žirija, višestruko nagrađivani Riječanin s čak dvije LFF nagrade, Igor Bezinović, ponovno je u LFF programu sa svojim novim kratkišem “Lovettovi” u kojemu otkriva pozadinu para koji zarađuje seksom pred web kamerama. Vrlo originalnim eksperimentalnim dokumentarcem “Zarobljeni u stroju” predstavit će se LFF-ov stari znanac Leon Rizmaul.
Humoristični “Slatko od Ništa” (Srbija, Hrvatska, Francuska) Borisa Mitića satirična je dokumentarna parabola čije je dokumentarne kadrove snimalo čak 62 direktora fotografije sa svih strana svijeta, glazbu su skladali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se obraća u stihu, snimio je Iggy Pop. “Pusti Dobre, pusti” poznate redateljice Vlatke Vorkapić mediteranska je komedija o čangrizavom kapetanu i članovima posade broda-vodonosca koji dragocjenom tekućinom opskrbljuje hrvatske otoke.
LFF-ovoj publici dobro poznata Sunčica Ana Veldić (“White Trash”, “Hux Flux”) u autoironičnoj maniri, filmom “Precijenjena dramaturgija” prati nedaće studentice režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Uz Sunčicu, još četiri studenta zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ove su godine snimili sjajne filmove. Nakon Grand Prixa Dana hrvatskog filma za film “Majči”, na LFF dolazi Splićanin Josip Lukić koji je u duboko intimnom i hrabrom filmu vlastitu majku beskompromisno prorešetao pitanjima o seksu, vjeri i duboko skrivenim obiteljskim tajnama. Skrivenu obiteljsku intrigu snimila je Renata Lučić u filmu “Kol’ko god nas noge nose”, dok se Lovro Mrđen u “Patroli Uran” bavi ne baš jednostavnom svakodnevicom voditelja dječjeg izviđačkog izleta. Arijana Lekić-Fridrih mjesecima se družila s Jadrankom Kosor tijekom političke kampanje nakon njezina izbacivanja iz HDZ-a u filmu „Ispočetka“.
Kao i do sad, zadnji dan LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazana dva filma nastala u produkciji suorganizatora festivala, zagrebačke produkcijske kuće Restart, kao i već tradicionalno, dva filma nastala na restartovoj Školi dokumentarnog filma.
“Dani ludila“ Damiana Nenadića, dobitnik posebnog priznanja u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, nedavno je uvršten i u konkurenciju Critic’s Weeka velikog Locarno Film Festivala. Film prikazuje odiseju odvikavanja od lijekova dvoje psihički raznolikih i nepravedno odbačenih ljudi koji uče prihvatiti svoju različitost. “Srbenka” poznatog Nebojše Slijepčevića (“Gangster te voli”, “Muški film”…) dobitnik je važne Doc Alliance nagrade, priznanja sedam najvažnijih europskih dokumentarnih festivala. Kazališnu predstavu “Aleksandra Zec”, pratile su brojne političke kontroverze, ali i osobno suočavanje glumaca s ovom važnom političkom temom.
Tim LFF-a i ove godine priprema nekoliko edukacijskih programa, poput Restartove Filmske početnice za najmlađe, Filmaktivove radionice za mlade i case studija uspješnih hrvatskih dokumentaraca, a u popratnom filmskom programu ističe se film Riječana Saše Stanića i Marine Banićević “Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala”. Detaljan popratni filmski i glazbeni program bit će objavljen uskoro.
LFF je upravo u potrazi za volonterima koji svojim trudom, vještinama, znanjima, motivacijom i dobrim raspoloženjem žele doprinijeti u realizaciji ovogodišnjeg festivala. Poziv je otvoren do 10. kolovoza 2018. LFF organizira udruga Liburnia Film Festival iz Rijeke. Suorganizator je Restart iz Zagreba a partneri riječka udruga Delta i Festival Opatija. Projekt podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Turistička zajednica grada Opatije.
Priredio B. V.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti