17. listopada u Poreču Reumatlon - utrka za kvalitetniji život oboljelih od reumatskih bolesti

Zdravlje
13.10.2015 11:23
D. Požarić
Prošlogodišnji Reumatlon u Šibeniku
Prošlogodišnji Reumatlon u Šibeniku
Hrvatsko reumatološko društvo (HRD) ove godine organizira drugi po redu Reumatlon, utrku s ciljem podizanja svijesti javnosti o reumatskim bolestima i važnosti kretanja, odnosno rekreacije u prevenciji reumatskih bolesti i njihovom liječenju.
Nakon prošlogodišnjeg u Šibeniku koji je okupio gotovo 200 natjecatelja, Reumatlon će se ove godine održati u Poreču, 17. listopada, u sklopu 17. Godišnjeg kongresa HRD-a.
Svoju su podršku projektu dali i Hrvatska liga protiv reumatizma te Hrvatski nacionalni odbor "Desetljeće kostiju i zglobova". Sudionici drugog Reumatlona, koji će se trčati na stazama duljine jednog i pet kilometara, ovisno o zdravstvenom stanju i fizičkoj spremi, bit će i ove godine osobe oboljele od reumatskih bolesti, liječnici, fizioterapeuti i medicinske sestre.
- Cilj je našeg projekta upravo podići svijest u javnosti o fizičkoj aktivnosti kao sastavnom dijelu prevencije i terapije upalnih i neupalnih reumatskih bolesti, koja u velikoj mjeri ublažava simptome reumatskih bolesti, posebice ukočenost i bolove, uz održavanje i povećanje pokretljivosti. Redovita vježba, pa i svaka naporna dnevna aktivnost kod koje se preznojimo, a srce se uzlupa, značajno poboljšavaju zdravstveno stanje i kvalitetu života. Optimizam i bolje raspoloženje uz podizanje samosvijesti neće izostati, a s njima ni volja i motivacija da se tim putem nastavi, a bolest prihvati i savlada - ističe dr. sc. Miroslav Mayer , internist reumatolog i predsjednik organizacijskog odbora Reumatlona.

Reumatske bolesti nisu "rezervirane za starce"

Reumatske bolesti nisu nipošto samo još jedna u nizu "staračkih bolesti"; među pacijentima su i mladi ljudi. Stoga i ne čudi da su upravo reumatske bolesti jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice - više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad te uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli koja je i najčešća posljedica ovih bolesti. I u našoj zemlji reumatske bolesti su najčešći uzrok kroničnog invaliditeta.
Za oboljelima od reumatskih bolesti dobrobit od vježbanja je doista velika, jer im omogućuje da žive s manje bolova, a time i samostalnije.

Više o reumatskim bolestima

Reumatske bolesti su grupa bolesti u kojih dolazi do oštećenja i ograničene funkcije zglobova teokozglobnih struktura. Postoji više od stotinu reumatskih bolesti koje se mogu podijeliti na upalne (primjerice reumatski artritis), degenerativne (osteoartritis) i metaboličke (giht).
Uzroci su različiti, često ostanu i nepoznati, a najčešće ih se povezuje s bakterijskim infekcijama, fizičkim i/ili emocionalnim stresom, nekom pretrpljenom traumom i nepravilnom prehranom.
Najvažniji simptomi i znakovi mišićno - koštane bolesti su bol, zakočenost, oteklina, deformacija, slabost, nestabilnost, smanjena funkcija, umor, depresija i strah, poremećaj spavanja i simptomi sistemskih bolesti vezani za druge organe i organske sustave.
Osim lijekova koji se moraju uzimati pod strogim nadzorom liječnika, pacijenti mogu učiniti mnogo da samipoboljšaju svoje zdravlje te umanje simptome bolesti. Odluka o zdravom načinu života jedini je pravi put koji uključuje raznovrsnu ishranu, puno kretanja i dobro držanje tijela. Svakako treba naglasiti da treba voditi računa o smanjenju prekomjerne tjelesne težine jer debljina opterećuje zglobove. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti