16. svjetsko prvenstvo rukometašica

Lokalno
10.12.2003 00:00
Izvor: www.porec.hr
D. Požarić
Dvorana Veli Jože svakog dana bila je dobro popunjena, a gledatelji su mogli vidjeti na djelu tri odlične reprezentacije.

Rusija je "broj jedan", nedvojbeno. Svjetske prvakinje u natjecanje su ušle "usporeno", s ranih 0:6 u prvoj utakmici s Korejkama, no do kraja su izgledale sve bolje i bolje. Pet utakmica - pet pobjeda, tako to rade braniteljice naslova... Jevgenij Trefilov često je podizao glas tijekom utakmica, efekt je bio pozitivan. Irina Poltorackaja, Ana Karejeva, Ljudmila Postnova i ostale opet su spremne za sam vrh. Dodatna prednost je da se nisu osobito ni potrošile - Trefilov je vješto rotirao i koristio širinu klupe koju ima, Ruskinje bi tek u nastavku natjecanja trebale pokazati najviše.

Južna Koreja je branitelj časti "ostatka svijeta", jedina ne-europska reprezentacija među posljednjih dvanaest. Apsolutno zasluženo - bile su ravnopravne s Ruskinjama, propustivši posljednji napad za izjednačeni rezultat, dominirale su protiv Austrije i Češke, očekivano slavile protiv Angole i Urugvaja. Woo Sun-Hee (lijevo) i Jang So-Hee (desno) na krilima, Oh Seong-Ok i Lee Sang-Eun izvana, Huh Soon-Young spretna kao kružni napadač... Vrlo dobra obrana i brze kontre kao glavna karakteristika, igra kojoj nije lako parirati. Ako se izgubi lopta, često se ne stigne ni napraviti prekršaj, već je netko pred suprotnim golom. A mogu i na druge načine, velika prijetnja za sve...

Austrija je, očekivano, završila kao treća. I protiv Ruskinja i protiv Korejki držale su se u određenim fazama utakmice, pa padale kako se dvoboj bližio kraju. Aušra Fridrikas i Tanja Logvin su prva imena, povremeno je tu, s desnog krila, Laura Fritz, povremeno izvana i Sorina Teodorovič... Kvalitete ima, konstantnosti - ne. Bit će im potrebna ako imaju ambicija u Zagrebu, start bez bodova u drugom krugu ipak bi trebao biti preveliki "uteg". Veliki problem je i teška ozljeda Logvin u posljednjem dvoboju u skupini, protiv Korejki. Slomila je nosnu kost, neće igrati u Zagrebu.

Češka je odigrala u granicama mogućnosti - slabija od prve tri, jača od Angole i Urugvaja. Lubomir Krejčir nije štedio glas da s klupe usmjeri svoje igračice na pravi put, ali objektivna kvaliteta ipak je bila na strani drugih. Angola je uzela očekivano, pobjedu i peto mjesto, predstavivši se s nekoliko igračica za koje bi se još moglo čuti. Marcelina Kiala, Ilda Bengue, Filomena Trindade... Urugvaj je tu bio bez izgleda, daleko preslab, i postavlja se pitanje treba li forsirati sudjelovanje južnoameričkih ekipa na ovako velikom natjecanju. Jedno mjesto manje, a jedno mjesto više za Europu - čini se boljom odlukom.

Pet dana Poreča. Bio je i šesti, onaj slobodni, za razgledavanje grada, a za službene osobe i unutrašnjeg dijela Istre... Bez obzira na rezultat, ipak su svi uživali. Prošlo je brzo, do nekog novog sastanka...

porec.hr preuzeo od "Spornet-a"
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti