16. Susreti Oleum olivarum

Istra
10.03.2013 11:45
B.Ž.
16. Susret Oleum olivarum
16. Susret Oleum olivarum
Jučer je u 11 sati svečanim otvorenjem 16. Susreta Oleum olivarum započela tradicionalna priča koja se jednom godišnje događa u Krasici – okupljanje ljubitelja maslinovog ulja i druženja. Maleno mjesto Krasica postaje prenapučeno u ta 2 dana mjeseca ožujka. Iako vremenska prognoza nije obećavala sunčani dan, gostiju i posjetitelja nije falilo. Pored degustiranja maslinovog ulja, moglo se tu probati izvrsnih sireva, vrhunskog vina te brojnih drugih autohtonih proizvoda.
Na otvorenju, uz brojne uzvanike i posjetitelje, okupio se velik broj prijatelja Krasice, zaljubljenika u ovo mjesto i njegove ljude. Ženska klapa „Zikva“ sa Pašmana svojim je nastupom uveličala svečani događaj otvorenja. Izvrstan voditeljski par Zdenka Gudelj i Mate Mekiš pozdravili su sve nazočne i zaželjeli svima ugodan boravak u Krasici. Mekiš, predsjednik Zajednice Talijana Krasice, također se zahvalio svim sudionicima u organizaciji i naglasio kako je ovogodišnja posebna tema manifestacije u biti druženje i prijateljstvo te da su to vrijednosti, pored maslina i maslinovog ulja, zbog kojih se posjetitelji sigurno vraćaju u Krasicu.
Gradonačelnik Edi Andreašić je istaknuo kako je maslina nešto vrlo vrijedno što u Krasici spaja sve posjetitelje, goste i prijatelje ovoga kraja. „Maslina je oduvijek bila dio svakodnevnice našega kraja, a danas i na očigled, promatrajući ovaj kraj uočavate promjene i prisutnost masline u našim životima. Ona je nešto vrijedno, ona je plod, ona je bogatstvo koje nas sve povezuje kako u Krasici, u Istri a i šire jer upravo je ova manifestacija pokrenuta iz ljubavi i prijateljstva te se sve do danas i nastavlja s istim motivima. Vjerujem da će se druženje u Krasici nastaviti još dugi niz godina i zato hvala svima koji ovu manifestaciju podržavaju,“ zaključio je gradonačelnik.
Milan Antolović, pročelnik Županijskog odjela za poljoprivredu, istaknuo je da se u 20 godina uspjela izgraditi izvrsna maslinarska infrastruktura u Istri, osnovan je Klaster, a u sljedećih mjesec dana poduzet će se aktivnosti za zaštitu istarskog maslinovog ulja. Veliki korak je i pokretanje aktivnosti oko legalizacije poljoprivrednih objekata koje će uskoro uslijediti.
Predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac imao je čast i službeno otvori 16. Susrete u Krasici.
Manifestacija je u subotu obilježena 11. Međunarodnim likovnim natječajem na kojem je ove godine sudjelovalo ukupno 77 umjetnika s 120 umjetničkih radova. Organizator Roni Jušić zahvalio se svima na potpori, posebno umjetnicima na sudjelovanju. Najbolji po izboru stručne komisije u sastavu prof. Roberto Ambrosio, Marino Baldini i predsjednica komisije Fulvia Zudic, za najbolji rad proglasila je rad umjetnika Elvisa Bertona, drugo mjesto osvojio je Milan Marin te treće mjesto Elsa Delise iz Trsta. Posebne nagrade komisije dobio je Refik Saliu – Fiko za skulpturu, a za fotografiju Goran Skorup.
Nagrade sponzora dobili su sljedeći: nagradu Grožnjana dobila je Adriana Šuran, nagradu Novigrada Alina Ivančić, nagradu uljare Benvegnu - Duilio Trošt, nagradu vinarije Kozlović - Saša Dejanović, nagradu galerije Milotić - Libero Kotović, a nagradu TZ Novigrad dobio je Roni Jušić.
Večernji program zagrijao se do usijanja pod velikim šatorom u kojem su koncert održali Tomislav Bralić i klapa „Intrade“. Predgrupa klapi bio je bend „Nočni skok“ iz Slovenije.
I danas će u Krasici biti za svakoga ponešto. Otvorena su vrata svih lokalnih kušaona, podruma i kantina, a obilazak istih moguć je i uz vlakić prijavom na Info pultu pod šatorom Sajma. Bogata je i tradicionalna gastronomska ponuda, a danas posebno atraktivna u cooking showu uz chefa Alma Čatlaka i brojne goste iznenađenja. Nedjelja je obilježena i stručnim predavanjima za maslinare i ostale koji žele čuti važne informacije o maslinama te vođenim degustacijama prema panelu USAMU-a.
Proglašenje najboljih maslinovih ulja na ovogodišnjem ocjenjivanje u Krasici očekuje se oko 18.30 sati.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti