Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (05:51:36) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Želite prestati pušiti u 3 dana?

Najavljen program BOOKtige: Posebni gosti Zoran Ferić i Gabi Novak

Kultura, 01.09.2021. (15:30)

BOOKtiga - međunarodni festival pročitanih knjiga, u organizaciji Gradske knjižnice Poreč održat će se po četrnaesti put od 8. do 11. rujna 2021. godine.

Festival započinje u srijedu, 8. rujna, na Međunarodni dan pismenosti, u 10 sati otvaranjem BOOKtižina u Parku Matije Gupca, sajma pročitanih knjiga, kada će se moći kupiti knjige po simboličnoj cijeni. Prihodi od prodaje knjiga na sajmu BOOKtižin i ove će godine biti utrošeni na nove projekte porečke knjižnice - na realizaciju novog izdanja iz serije slikovnica o Slovku Maraforku.

Sajam će biti otvoren svakodnevno od 10 do 19 sati. Bogatu ponudu rabljenih knjiga upotpunit će i ponuda antikvarijata Nova stvarnost iz Zagreba, Mali neboder iz Rijeke te slovenskih antikvarijata Glavan iz Ljubljane i Libris iz Kopra.

Istoga dana u 10 sati, Gradska knjižnica Poreč otvorit će webBOOKtižin na kojem će korisnici imati priliku razgledati dio ponude rabljenih knjiga te ih kupiti po simboličnoj cijeni od 10 kuna. Irides Zović, ravnateljica porečke knjižnice najavila je da će se virtualna prodaja rabljenih knjiga održati i nakon prestanka pandemije

– Potaknuti neizvjesnošću oko održavanja prošlogodišnjeg sajma BOOKtižin, a jednako tako i odgodom ovogodišnjeg tradicionalnog travanjskog izdanja, Gradska knjižnica Poreč osigurala je da knjige iz fonda stignu do vašeg kućnog praga. Internetska prodaja rabljenih knjiga kontinuirano će se obogaćivati novim naslovima tijekom cijele godine, a dostupna će biti na www.knjiznicaporec.hr“, rekla je Zović.

Nagrada BOOKtiga ide Marini Vujčić

U četvrtak, 9. rujna u 11 sati, u Parku Matije Gupca spisateljica Nikolina Manojlović Vračar predstavit će svoju slikovnicu „Oblak u žutom kaputu“, u izdanju nakladničke kuće Evenio. Istoga dana, u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč, bit će upriličena svečana dodjela Nagrade BOOKtiga spisateljici Marini Vujčić za roman „Pedeset cigareta za Elenu“, u Frakturinom izdanju.

Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu Festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja, korisnika istarskih narodnih knjižnica.

– Njezina joj se knjiga vraća u ruke, ispisana dojmovima čitatelja. Donosi spisateljici ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja, rekla je Zović.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se pod pokroviteljstvom Istarske županije - Regione Istriana i uz potporu Ministarstva kulture i medija. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do četvrtka 9. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

Petak uz predstavljenje romana, radionice i gostovanje Zorana Ferića

U petak, 10. rujna programski dio započinje u Parku Matije Gupca, u 11 sati gostovanjem Damira Hoyke koji će učenicima osnovnih škola predstaviti svoj roman „Pustolovine Tizi Enili: Eksperiment“. „Riječ je o prvom romanu planiranoga serijala „Pustolovine Tizi Enili“ u čijem je središtu radoznala desetogodišnja djevojčica Tizi Enili koja pohađa školu u sklopu jednog znanstvenog instituta.

U 13 sati, na istom mjestu, bit će predstavljen roman za mlade “Zmajevi koji ne lete”, proizašao iz pera nagrađivane osječke spisateljice Ivane Šojat, u izdanju Naklade Ljevak, u kojemu se autorica bavi temom maloljetničke ovisnosti o drogi.

U 17 sati, u Odjelu za djecu i mlade, za sve zainteresirane srednjoškolce, ljubitelje pisane riječi i zaljubljenike u knjige osmišljen je “Neškolski sat o knjigama – liter-art-ura”, predavanje/performans s projekcijom koje će održati Stanislav i Klasja Habjan.

– Ovo je jedna drugačija radionica u kojoj mladi mogu uživati u performansu, a potom aktivno sudjelovati u radionici knjižnog uveza 'Kako uvezati svoju poruku u boci?'“, najavila je Zović.

U 18 sati u Parku Matije Gupca, u suradnji s antikvarijatima Glavan iz Ljubljane i Mali neboder iz Rijeke, petu godinu zaredom knjižnica organizira “Sat za kolekcionare”, a pozivaju se svi zainteresirani građani, koji u svojim bibliotekama posjeduju antikvarne knjige, a zanima ih procjena, ili bi možda dali u otkup.

Večer je rezervirana za Zorana Ferića. U 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč, održat će se predstavljanje njegovog novog i dugo očekivanog romana “Putujuće kazalište” u izdanju V.B.Z.-a.

– Zoran Ferić donosi nam na BOOKtigu obimnu i kompleksnu obiteljsku sagu u kojoj je kroz prošlost autorove obitelji ispričana i povijest dvadesetog stoljeća u Hrvatskoj i Europi. A tu obitelj nisu obilježili samo ratovi, nacionalna i ideološka mržnja, nego i nekoliko potresnih ljubavnih priča od kojih svaka, neovisno o vremenu u kojemu se odvija, nosi vlastitu tragičnost i ljepotu., rekla je Zović.

Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do petka 10. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

Subota uz japansko kazalište, francuske autore i Gabi Novak

Za subotnje jutro, 11. rujna, najavljuje se dolazak malih kamishibai gaita u Park Matije Gupca.

„Ovo je prilika da vas podsjetimo na iznimno veliku raširenost japanskog papirnatog kazališta koje je nekada davno, bilo jako popularno. Pričanje priča započinje u 11 sati u Parku Matije Gupca. Kako je kamishibai ušao u naše škole i osvojio srca malih Istrana pokazat će svojim predstavama učenici OŠ Jože Šurana Višnjan te učenici OŠ Tar-Vabriga. Okupljene će zabaviti i vrsni slovenski kamishibai pripovjedač, antikvar Rok Glavan, najavila je ravanteljica Zović.

U 12 sati u Gradskoj knjižnici Poreč, održat će se peta po redu aukcija starih knjiga i tiskovina pod nazivom „Udomi knjigu“. Aukciju će voditi Rok Glavan, slovenski antikvar, voditelj Antikvarijata Glavan u Ljubljani i Tomo Vučinić, riječki antikvar, voditelj antikvarijata Mali neboder u Rijeci.

U 17 sati u Parku Matije Gupca, dva mlada Francuza, Benjamin Edgard i Julien Renault predstavit će roman „Isti ćaća“, u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk.

U 19 sati, u Gradskoj knjižnici Poreč autor Siniši Škarici. uredniku Nenadu Rizvanoviću i glazbeni kritičar Đorđe Matić predstavit će „Knjigu o Gabi“, Naklade Ljevak i Croatia Recordsa. U video prijenosu će se gostima pridružiti i Gabi Novak. Kako je broj sudionika ograničen, potrebno je svoj dolazak najaviti najkasnije do subote 11. rujna 2021. do 17 sati godine na broj telefona 434-196.

Vizualni identitet ovogodišnje BOOKtige nanovo potpisuje Studio Sonda. Mole se svi posjetitelji da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, da koriste maske i održavaju potreban razmak, a na prilazima parku bit će postavljena sredstva za dezinfekciju ruku.

O svim važećim mjerama, ograničenjima i mogućim promjenama, javnost će biti pravovremeno obaviještena. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji
Cafe bar Soggiorno