Po?etna
Ponedjeljak, 18.Listopada 2021 (05:56:09) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Želite prestati pušiti u 3 dana?

Suzana Poropat-Božac: Prelazak na mjesto ravnateljice pazinske gimnazije je čast - i velika obaveza

Poreština, 24.07.2019. (08:17)
Suzana Poropat-Božac
Suzana Poropat-Božac

Suzana Poropat-Božac, prva ravnateljica nove osnovne škole na Finidi u Poreču, s početkom školske godine prelazi na čelno mjesto Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu.

Na tom će mjestu naslijediti Josipa Šiklića, dugogodišnjeg ravnatelja i profesora povijesti i umjetnosti koji odlazi u mirovinu. Iza njega ostaju desetljeća zapaženog i uspješnog rada u ovoj školi, koju tradicionalno pohađaju i mnogi đaci iz Poreča i okolice.

Pazinska gimnazija, inače i prva hrvatska gimnazija u Istri, utemeljena je 1899. Pohađali su je uz ostale Mijo Mirković, Božo Milanović, Anton Motika, Otokar Keršovani i Tugomil Ujčić, a na njoj je predavao i Vladimir Nazor. Ove će godine obilježiti 120 godina osnivanja.

U intervjuu za Parentium, Poropat-Božac otkriva kako je protekla zahtjevna prva godina na Finidi te profesionalnim izazovima koji su pred njom.

Kako ste se odlučili javiti na natječaj za mjesto ravnateljice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu?

Odluku sam donijela uz podršku obitelji, a na to je utjecalo i moje roditeljsko iskustvo. Naime, i moja djeca su pohađala pazinsku školu. Jedina u županiji, a i puno šire, ima status Glasserove kvalitetne škole. To mi je područje vrlo blisko, što mi je bio dodatni motiv za prijavu na natječaj.

Jeste li iznenađeni izborom?

I da i ne! Imam dugogodišnje iskustvo vođenja školske ustanove, iskustvo privremene ravnateljice i mnoge edukacije iz područja upravljanja školom, Neurolingvističkog programiranja, kao i višegodišnje edukacije iz područja Glasserove Teorije izbora: Kvalitetna škola i Realitetna terapija, i znala sam da su to moje prednosti. No, na natječaj se može javiti svaki kandidat koji ispunjava zakonske uvjete za ravnatelja, tako da nakon predstavljanja programa za mandatno razdoblje, izbor ovisi o glasovima školskih tijela koje čine Vijeće roditelja, Nastavničko vijeće, Skup radnika i Školski odbor.

Kako vam je protekao mandat u novoj školi na Finidi u Poreču?

Osnovna škola Finida je moje veliko profesionalno bogatstvo. I iskustvo! Nakon početnih poteškoća kad smo u rujnu protekle godine ušli u novu zgradu, drugo polugodište je već poprimilo ozračje jednog novog i lijepog školskog života. Na početku smo dugo čekali određene suglasnosti našeg ministarstva pa je to utjecalo i na neka zapošljavanja, uspostavu e-matice te e-dnevnika. Trebalo je još i nešto od opreme doći u školu, trebalo je organizirati rad školske kuhinje, nabaviti lektiru u školskoj knjižnici, formirati Vijeće roditelja i Školski odbor te provesti natječaj za ravnatelja. Danas škola funkcionira kao i svaka druga s naglaskom na odlične uvjete rada.

Jeste li zadovoljni učinjenim u to vrijeme? Je li se nova škola uhodala kako treba u svim aspektima svoga funkcioniranja?

Uz sav posao na tome da škola profunkcionira, ugostili smo i dosta skupova. Tijekom godine smo u tri navrata bili domaćini Županijskih stručnih vijeća IŽ, bili smo domaćini državnog natjecanja iz fizike, a i sportska državna natjecanja su se odvijala u našoj sportskoj dvorani. Škola se uključila i u županijski projekt Institucionalizacije zavičajne nastave kao i u projekt za uključivanje pomoćnika u nastavi „Inkluzivne škole 5+“. Uključili smo se i u Školsku shemu voća i mlijeka, nastavili s dobrom praksom Rasplesanih razreda, sa Zavodom za javno zdravstvo održali prezentaciju pravilne školske prehrane, dok se u školi provodio i projekt Muzikoterapije.

Već u svojoj prvoj godini rada OŠ Finida imala je četiri učenika na državnim natjecanjima, ekipu na državnom natjecanju Croatian Makers Lige, dvije sportske ekipe na poluzavršnicama natjecanja te se veći broj učenika našao u 10% najboljih na međunarodnim online natjecanjima „Klokan bez granica“ i „Dabar“. Kod gradonačelnika na prijemu bilo je 47 naših učenika. Za prvu godinu rada iznimno sam ponosna na postignute rezultate naših učenika. Svakako treba dati priznanje učiteljima/mentorima koji su pripremali učenike za natjecanja.

Čega ćete se najradije sjećati s dužnosti ravnateljice u OŠ Finida? Koji su bili najveći izazovi u tom periodu?

Pred kraj školske godine proslavili smo i naš prvi Dan škole koji će ostati trajno zabilježen u pamćenju svih nas jer smo u vremensku kapsulu ubacili poruke, želje i misli, kao prvi koji su „oživjeli“ novu zgradu. Za 25 godina, kada bi kapsula trebala biti otvorena, ponovo ćemo proživjeti taj dan, što će biti stvarno posebno. Tijekom prve školske godine izazova sigurno nije nedostajalo. Moj radni dan je često trajao od 8 do 18h. Rekla bih da mi je najveći izazov bio stvoriti školski život s osjećajem pripadanja jednoj novoj školi. Po tome ću pamtiti Finidu!

Čime ćete se najviše baviti u prvih 6 mjeseci na novom radnom mjestu? Kakva vam je dugoročna vizija za školu kojoj prelazite na čelo?

U novoj školi čekaju me novi izazovi, upoznavanje kolektiva, srednjoškolsko funkcioniranje i obilježavanje 120. godišnjice škole. Kroz novu odluku Ministarstva o smjernicama za izradu mreže školskih ustanova i programa očekujem da ću imati mogućnosti raditi na razvoju srednjoškolskog obrazovanja. Svoje novo radno mjesto doživljavam kao čast, ali i kao veliku obvezu i odgovornost. S obzirom na to da osmaši iz porečkih škola često biraju upravo Gimnaziju i strukovnu školu u Pazinu za nastavak svog školovanja, očekujem da će se nastaviti moja povezanost s porečkim učenicima. (dp)

Nakon završene srednje ekonomske škole u Poreču, Suzana Poropat-Božac upisuje studij Hrvatskog jezika i književnosti u Rijeci na tadašnjem Pedagoškom fakultetu. Nakon diplome 1991. radi u Osnovnoj školi Poreč kao učiteljica hrvatskog jezika, a godinu nakon odlazi na isto mjesto u rovinjsku Osnovnu školu Vladimira Nazora gdje 2002. postaje ravnateljica. Od veljače do prosinca 2018. je privremena ravnateljica OŠ Finida u Poreču nakon čega je imenovana ravnateljicom. Njen profesionalni interes je kvaliteta rada u školi te primjena pozitivnih komunikacijskih modela među učiteljima, roditeljima i učenicima, po principima Glasserove Teorije izbora i Kvalitetne škole.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Pogrebne usluge Silentium
Frigoservis Šime - klima uređaji