Početna
Utorak, 22.Rujna 2020 (04:09:25) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Konferencija HNB-a u Dubrovniku: Hrvatska može uvesti euro najranije 2019.

Hrvatska, 17.06.2013. (09:20)
(Izvor:banka.hr)Link

Piše: Marina Ralašić

Ekonomski program Vlade je dobar i Hrvatska bi mogla uvesti euro najranije 2019. godine, zaključak je predstavnika Europske središnje banke, Europske komisije i uglednih međunarodnih znanstvenika koji su se u petak okupili na 19. dubrovačkoj konferenciji u organizaciji Hrvatske narodne banke. No, najvažnije je da će ulazak u EU ubrzati strukturne reforme, jer bez njih Hrvatska neće izaći iz krize, zaključak je konferencije.

Danom ulaska u Europsku uniju, Hrvatska ulazi u proceduru prekomjernog deficita (EDP), što znači da će Europska komisija od 1. srpnja kontrolirati kako Vlada provodi svoj ekonomski program koji je, kaže Tina Zumer iz Europske središnje banke, veoma dobar. Vidimo da je Vlada shvatila nužnost strukturnih reformi i vjerujemo da ima i političke snage za njihovo provođenje, dodala je Zumer. Hrvatska mora slijediti okvire zadanih veličina u spomenutom programu, a jedna od tih veličina je i proračunski deficit.

Najmanja godišnja korekcija deficita smije biti 0,5 posto BDP-a. U slučaju Hrvatske, to bi značilo da mora smanjiti deficit sa 4,2 na 3,7 posto BDP-a u 2014. odnosno za oko 1,5 milijardi kuna. Tek tada,a najranije 2016. Hrvatska može dobiti službeno odobrenje ulaska u ERM II (The European Exchange Rate Mechanism), u kojem mora biti dvije godine. Euro dakle može uvesti ne prije 2019., dakako ispuni li pri tome tzv. mastriške kriterije, objašnjava Zumer.

No poznato je da te kriterije ne ispunjava ni Češka, pa je guverner Češke centralne banke Miroslav Singer na dubrovačkoj konferenciji ponovio da ni Češka neće uvesti euro, dok je Andrzej Raczko iz poljske središnje banke izrazio zabrinutost kako će se riješiti kriza u eurozoni, te da bi uvođenje eura u ovom trenutku značilo ne samo ekonomski nego i politički problem.

Boris Vujčić, guverner HNB-a ponovio je da su strukturne reforme ključ i da je hrvatsko gospodarstvo nekonkurentno zbog vrlo nekonkurentnog poslovnog okružja koje koči investicije. Danom ulaska u EU ništa se kratkoročno neće promijeniti, a HNB će nastaviti tečajnu politiku stabilne kune kao i do sada. Vujčić je rekao da bi trebali uvesti euro što prije jer smo i tako visoko euroizirani s 80 posto štednih depozita u stranim valutama, od čega 90 posto u eurima. Predstavnici HNB-a ponovili su da će inzistirati na većim rezervacija kako bi bankarski sustav i dalje ostao stabilan.

Direktne strane investicije najvažnije su u ovom trenutku za Hrvatsku, naglasio je Joly Dixon iz Europske komisije a ulazak u Europsku uniji neće vašu zemlju automatski učiniti atraktivnijom za strana ulaganja, nego to ovisi o Vladi: samo ako poboljša poduzetničku klimu, provede reforme na tržištu rada i stvori efikasnije sudstvo, doći će strani ulagači, naglasio je Dixon.

Strukturnim se reformama do sada u Hrvatskoj nitko nije ozbiljno bavio, što zbog nesposobnosti, a što zbog otpora interesnih skupina. No ulazak u Europsku uniju ojačat će napore u provođenju promjena kako bi hrvatsko gospodarstvo postala konkurentnije, zaključak je međunarodne ekonomske konferencija u Dubrovniku, koju već 19. godinu za redom organizira Hrvatska narodna banka.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Cafe bar Soggiorno