Po?etna
Ponedjeljak, 21.Lipnja 2021 (12:03:28) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Špina zapošljava
Autowill Corsa

Tomislav Ravnić: Fini nije poželjan u Puli i Istri

Hrvatska, 16.09.2010.

Piše: Armando ČERNJUL

PULA - Opširni članak u "Glasu Istre" (15.09.2010.) o tomu da će Gianfranco Fini, predsjednik talijanskog parlamenta, službeno posjetiti Talijansku uniju gdje će sa predstavnicima te udruge na razini Hrvatske i Slovenije razgovarati u prostorijama Zajednice Talijana u Puli, čini se kao prvotravanjska šala. No, ovo je ipak rujan, a izvjestio je dopisnik spomenutog lista iz Trsta, pa prema tomu mora se vjerovati da je to istina.

Stoga smo jutros nazvali Tomislava Ravnića, predsjednika Saveza udruga antifašističkih boraca Istarske županije u Puli, upitavši ga za bombastičnu informaciju od srijede u koju mnogi ne mogu vjerovati, znajući da je Fini, bivši predsjednik profašističke stranke, pa postfašističke Nacionalne alijanse (Aleanza Nazionale) i zatim novopečeni član Berlusconijeve stranke, u više navrata izjavio da su Istra, Rijeka i Dalmacija bile talijanske i da će to opet postati, pitali za stav njihove udruge.

- Još traju konzultacije sa članovima Predsjedništva, ali moj stav kao predsjednika jest da Fini nije poželjan u Puli i Istri zbog odnosa prema Istri i svega onoga što je o njoj i nama antifašistima dosad govorio. On se mora najprije ispričati antifašističkim borcima Istre i drugih krajeva u Hrvatskoj za žrtve koje smo imali za vrijeme vladavine fašističke Italije, a on je godinama isticao veliku ulogu Benita Mussolinija. Nadam se da ćemo odlučiti o tome da damo priopćenje za javnost, rekao je Ravnić u posebnoj izjavi za portal parentium.com, složivši se s našim mišljenjem da je najava dolaska Finija u Pulu pokušaj da se u vrijeme održavanja Rujanskih svečanosti pokuša zadati pljuska istarskom antifašizmu.

Talijanska unija jača od tisuće članaka protiv Mussolinijevih nasljednika

Autor ovog teksta je u svojoj dugogodišnjoj karijeri objavio tisuće članaka na temu talijanskog iredentizma i neofašizma, te druženju i suradnji pojedinih lidera i članova IDS-a, SDP-a, HDZ-a i HSP-a sa talijanskim neoiredentistima i postfašistima i zbog toga imao raznih neprilika. Upravo je Talijanska unija svojevremeno, kad su otvorene preuređene prostorije Zajednice Talijana u Puli, gdje su službeno bili nazočni brojni neoiredentisti iz Italije, o čemu sam jedini pisao u zagrebačkom Večernjem listu, dopisom obavijestili glavnog urednika da moje pisanje šteti dobroj suradnji Hrvatske i Italije, ali da ne zahtijevaju da se njihov dopis objavi. Pokazalo se, međutim, da se suradnja čelnika Talijanske unije, krovne udruge Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji, i brojnih Zajednica Talijana sa neoiredentistima i postfašistima, pa čak i nekim ratnim zločincima kojima nikad nije suđeno, nastavila do današnjih dana.

Mussolini i Pavelić ponovno aktualni

Evo, u rujnu 2010. godine, točnije 21. rujna uoči proslave 67. obljetnice odluke o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom u Pazinu, u Pulu stiže za većinu građana  nepoželjni Gianfranco Fini, pupilo Giorgia Almirantea, poslijeratnog vođe talijanskih fašista, a na čelu organizatora u Hrvatskoj stoji nitko drugi no pulski "ljevičar" Furio Radin, predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik! Taj lik je oličenje hrvatske političke i ine sramote, ali on kao sociolog i psiholog to drugačije gleda od nas, "retardiranih" građana.

Znano je da hrvatski neofašizam u zadnjih dvadesetak godina otvoreno djeluje na svim razinama, jer da nije tako onda ne bi ni Fini došao u hrvatsku Pulu i Istru, a tu nam je ne tako davno bio postafašistički gradonačelnik Gianni Allemano, kojega su tako zdušno primili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i istarski župan Ivan Jakovčić, a i to je bilo u režiji Furija Radina i njegovih kolaboracionista. 

Bilo je za očekivati da će hrvatske političke stranke i druge udruge, pa čak i desničarske, odmah reagirati na informaciju da "otac" suvremenog neofašizma u Italiji neće proći jer je imao više puta pretenzija prema hrvatskom teritoriju, no, izgleda da se povijest ponavlja, tj. da u Italiji i Hrvatskoj žive stravični likovi i koljači Benito Mussolini i Ante Pavelić.

U HRVATSKOM USTAVU se kuneno na antifašističke tradicije. Priče su to za malu djecu, ali ni ona više ne vjeruju nikome?!Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
HAK Auto-klub Poreč
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6