Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (08:55:21) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

U Poreču prigodno obilježen Dan hrvatskoga kazališta i glumišta

Kultura, 25.11.2021. (07:52)

Jučer je obilježen Dan hrvatskoga kazališta i glumišta, u spomen na 1860. godinu i dan kad se hrvatski glumac Vilim Lesić proslavio time što se na prekinutoj predstavi njemačke putujuće družine obratio publici i rekao da će od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici glumiti i govoriti samo na hrvatskome.

Upravo su se zato u studenome učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč nanovo našli „Na istoj strani(ci)“ i nastavili sa svojim aktivnostima kroz projekt „Uzmi knjigu u svoje ruke“.

Članovi čitateljskog kluba ovoga su mjeseca čitali djela hrvatskih dramatičara, posebno komedije Mire Gavrana, suvremenog hrvatskog autora iz Gornje Trnave, osnivača Teatra Gavran, ali i novoizabranog predsjednika Matice hrvatske.

Gavran je naš najizvođeniji hrvatski dramatičar, a djela su mu prevedena na čak četrdeset jezika. No, kako njegova djela ne bi ostala na papiru, prema njegovim dramama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a predstave je gledalo više od tri milijuna ljudi.

Uz čitanje i izradu prigodnih plakata učenici su jučer imali priliku u svojoj školi ugostiti i Ivu Nemec, dramsku pedagoginju i sveučilišnu profesoricu koja, uz sve to, vodi i Udrugu za razvoj kreativnosti i stvaralaštva – Kaleido.

Članovi čitateljskoga kluba M&M tako su se imali prilike okušati u dramsko-pedagoškim radionicama naslova „Procesna drama kao mjesto susreta s književnim likom“ pod stručnim vodstvom prof. Nemec. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina