Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (08:39:37) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Sanacija čuvaonice likovnih djela rovinjskog Muzeja

Istra, 25.11.2021. (07:09)

U Muzeju Grada Rovinja traje sanacija čuvaonice likovnih djela, koji obuhvaćaju popravak krova, tavanske međukatne konstrukcije i međukatne konstrukcije 3. kata dijela Žute zgrade.

Radi se o investiciji vrijednoj oko 500 tisuća kuna bez PDV-a, kojom rovinjski Muzej poboljšava uvjete za čuvanje muzejskih predmeta, imajući u vidu planove za njegovu cjelovitu obnovu i planiranje stalnog postava koji će prikazati povijest Rovinja od prapovijesti do današnjice.

Muzej Grada Rovinja smješten je u nekoliko zgrada na jednoj od živopisnijih lokacija Rovinja. Najupečatljivije su palača Califfi s početka 18. stoljeća, tzv. Crvena zgrada, i dio tzv. Žute zgrade koja je 1680. godine izgrađena kao žitnica (fontik), zatim je služila kao zalagaonica (Monte di pietà), pa zgrada suda, da bi današnji izgled dobila 1869. godine kada je dograđena za sjedište okružnog suda. Radi se o zgradama koje su građene uz gradske zidine i nalazile su se na obali nekadašnjeg otoka do 1763. godine, kada je kanal zatrpan i otok spojen s kopnom.

-Rovinjski Muzej uz, primjerice, arheološku i povijesnu građu, skrbi za bogat fundus koji čini više od 2500 jlikovnih djela. Radi se o slikama i skulpturama starih majstora te umjetninama moderne i suvremene umjetnosti gdje spadaju i djela tzv. Rovinjskog likovnog kruga čiji je izbor nedavno predstavljen na izložbi Mijene/Maree u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

Počela su i sveobuhvatna arheološka istraživanja u prizemlju palače Califfi, koje izvodi Hrvatski restauratorski zavod. Rezultati arheoloških i geomehaničkih istraživanja preduvjet su za izradu glavnog projekta rekonstrukcije sjedišta Muzeja. Zanimljivim su se pokazala već arheološka sondiranja 2019. godine, stoga s nestrpljenjem očekujemo nove vijesti iz muzejskog podzemlja. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore