Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (07:41:00) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Kaštelir-Labinci jedan od tri hrvatska kandidata za nagradu "Najbolja turistička sela"

Poreština, 20.09.2021. (10:03)

Ministarstvo turizma i sporta odabralo je Općinu Kaštelir-Labinci kao jednu od tri hrvatske kandidatkinje za nagradu "Najbolja turistička sela" koju je ovog svibnja pokrenula Svjetska turistička zajednica (UNWTO).

Naime, države članice UNWTO-a mogle su prijaviti do tri kandidata koji će se predstaviti kao pokretači održive promjene u društvenom, gospodarskom i okolišnom aspektu u svakoj od zemalja članica. Ministarstvo turizma i sporta prikupljalo je prijave na razini RH do 20. kolovoza, a općine su uz podršku svoje Turističke zajednice i savjetodavnu pomoć obrta Euroexpert uložila velik trud kako bi u svojoj prijavi prikazala predanost ka inovacijama i održivosti u razvoju odgovornog i visokokvalitetnog oblika turizma.

Službena objava odabranih i nagrađenih sela bit će tijekom 24. zasjedanja Glavne skupštine UNWTO-a koja će se održati od 30. studenoga do 3. prosinca ove godine u Marakešu u Maroku.

– Vizija Općine je razvoj prepoznatljive destinacije, odnosno razvoj autohtonog ruralnog turizma čemu doprinosi usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma, bogata ponuda različitih sadržaja i događaja prilagođenih različitim ciljnim skupinama - ljubiteljima prirode, aktivnog odmora, rekreativcima, gurmanima, vikendašima, lovcima. Od otprilike 1500 stanovnika čak se polovica bavi poljoprivredom te proizvodnjom vlastitih domaćih proizvoda koji se izvrsno uklapaju u autohtonu gastronomsku turističku ponudu. Nacionalna kandidatura za ovu nagradu nije priznanje samo Općini ili Turističkoj zajednici, već je svojevrsno odličje svim našim mještanima, poduzetnicima, ugostiteljima, poljoprivrednicima, iznajmljivačima i drugim vrijednim ljudima, kazao je općinski načelnik Đulijano Petrović.

Inicijativa "Najbolja turistička sela" uključuje tri stupa i dvije nagrade.

Tako će se selima koja su izvanredan primjer destinacije ruralnoga turizma i koja su predana održivosti u svim oblicima - ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj dodijeliti oznaka "Najbolja turistička sela UNWTO-a". Onim selima koja pak u potpunosti ne ispunjavaju kriterije za dobivanje oznake bit će omogućen program nadogradnje "Najbolja turistička sela UNWTO-a" kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Također, izradit će se i mreža "Najbolja turistička sela UNWTO-a" koja će pružiti prostor za razmjenu iskustava i praksi. Njime će se uključiti predstavnike sela kojima je UNWTO dodijelio oznaku "Najbolje turističko selo", sela koja sudjeluju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažirane u promicanju turizma za ruralni razvoj. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Porsche Istra
HAK Auto-klub Poreč