Po?etna
Petak, 3.Prosinca 2021 (20:31:43) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Novogodišnja lutrija Društva invalida Poreč

Đir po porečkoj tržnici: Bez konšerve nema prave zimnice!

Poreština, 14.09.2021. (08:43)
Daniela Užila na svome štandu
Porečka tržnica

Napisala i snimila: Kristina Flegar

Ljeto je na izmaku i svi koji se ozbiljno bave pripremom zimnice već su domaćim delicijama popunili svoje police. Na porečkoj tržnici, međutim, još je uvijek moguće pronaći lijepe primjerke voća i povrća koji će, spremljeni u staklenke, čuvati okuse i mirise sunca za hladne mjesece.

U ponudi su, tako, čvrsti i mesnati duguljasti „cirio“ pomedori, idealni za konšerve i šalše bez kojih nema prave zimnice! Kilogram košta deset kuna, a na štandu OPG-a Daniele Užila nešto veće količine friško ubranih, zrelih plodova (najmanje deset kilograma) moguće je dobiti po pet kuna.

Kupcima predstoji pranje pomedora koje, zatim, treba rezati na pola i najprije strpljivo kuhati u velikom loncu ili, još bolje, u kotliću na otvorenoj vatri. Slijedi pasiranje i odvajanje mesnatog dijela, ponovno kuhanje i uklanjanje viška vode. U ovoj fazi neki dodaju sol, začinsko bilje poput bašelka, pa i šećer koji ima i funkciju konzervansa ili pak vinobran. Na kraju se konšerva i šalša ulijevaju u sterilizirane i zagrijane boce i staklenke ili se zamrzavaju. Postoji i jednostavniji način – kod Danijele je moguće kupiti već gotovu šalšu po 25 kuna za litru.

Daniela Užila na svome štandu
Daniela Užila na svome štandu

- Kod mene nema konzervansa. To su samo čisti pomedori s bašelkom i malo soli, odlični za šugo, juhu, pizzu, pa i kao zdravi sok za piće. Onaj koji jednom proba takvu domaću šalšu, teško će se vratiti na nešto industrijsko, objašnjava naša sugovornica, otkrivajući i da povrće za zimnicu kupuju gotovo isključivo domaći ljudi.

Osim pomedora, najtraženije su paprike (od deset do 15 kuna) za kiseljenje i ajvar te mali krastavci (15 ili 16 kuna). Izdvojit ćemo i klasičnu ponudu – krumpir po šest do deset kuna, kapulu po deset do 12, češnjak po 50, blitvu po 15, mrkvu po deset te celer, karfiol, salatu putericu i hrastov list po 20. Već se neko vrijeme vratio omiljeni batat po 20 kuna. Tu su i slasne muškatne (butternut) cuke po deset te male ljepotice rotkvice po 25 kuna.

Daniela Užila na svome štandu
Rotkvice na porečkoj tržnici

Marmelade i pekmezi najčešće su kuhani od šljiva (20 kuna) i smokva (30 do 40). Na štandovima još uvijek ima bresaka (20 ili 30 kuna), marelica (10 do 20), nektarinki (30), lubenica (šest) i meluna (od deset do 12). No, jesenji ugođaj već daju mirisne male jabuke (15 do 20), kruške (20 do 26) i grožđe – od slatke malvazije (15) do terana i stolnih sorti bez sjemenki (40).

Spomenuti treba i šampinjone po 26 kuna te odličan izbor bogatih sadnica začinskog bilja – vlasca i bašelka po 20, mažurana, ružmarina i rute po 30 te erbe luigie po 40 kuna.

U ribarnici ljubitelje morskih zalogaja svakodnevno čekaju sardele po 30 kuna. Tu su i moli po 24 do 45, trilje i plavica po 60, skuše i miješane vrste za brodet po 70. Orade i brancini iz uzgoja drže cijenu od 70 do 160 kuna (ovisno o veličini). Pedoći su i dalje po 30, folpi po 60, kozice po 120 te karamali po 130 kuna.Mobilna verzija članka

Oglasi

Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Histris - najveći Istrijan na roštilju!