Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (07:19:03) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Poreč će dobiti savjetovalište za prevenciju malignih bolesti

Iz Grada Poreča, 27.07.2021. (13:42)

Danas je u Maloj vijećnici predstavljen projekt „Prijatelj Suncu“ koji će Grad Poreč provoditi s partnerom Općinom Malinska-Dubašnica, s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Poreča i Malinske.

Grad Poreč tek je nedavno dobio zeleno svjetlo Ministarstva zdravstva za financiranje provedbe projekta, kojeg su u detaljnije predstavili porečki gradonačelnik Loris Peršurić, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Morena Morena Mičetić-Fabić te viša stručna suradnica za gospodarstvo i razvojne projekte Dunja Babić, kao i partneri iz Općine Malinska-Dubašnica – putem Zoom-a načelnik Općine Robert Anton Kraljić.

Financiranje projekta odvija se u okviru poziva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“, iz koje su dodijeljena sredstva iz Europskog socijalnog fonda za provedbu. Ukupna vrijednost projekta je 457.781 kuna, a provodit će se kroz sljedećih 18 mjeseci. Sve aktivnosti za građane kreću od rujna o čemu će grad i institucije obavijestiti javnost.

Gradovi s većim brojem sunčanih dana žele educirati o malignim bolestima kože

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2015. godini je bilo ukupno 649 novooboljelih od melanoma što je porast za više od 10 posto u odnosu na 2014. godinu, istaknula je u svome obraćanju pročelnica Mičetić Fabić. Broj novooboljelih žena je gotovo ujednačen, 287 u odnosu na 282 u 2014. godini, ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godini bilo čak 362 za razliku od prethodne godine kada je oboljelo 305.

– Zbog navedenog, Grad Poreč i Općina Malinska-Dubašnica, kao priobalni gradovi s većim brojem sunčanih dana, žele se usmjeriti na prevenciju malignih bolesti kože. Dodatni poticaj je da su oba atraktivna priobalna središta, s više od 3850 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca tijekom ljetnog dana, rekla je pročelnica Mičetić Fabić.

Najavljene edukacije za roditelje i najmlađe

Kako je napomenula suradnica za gospodarstvo i razvojne projekte Babić, Grad Poreč je kao nositelj projekta proveo postupak javne nabave i ugovorio je izvršitelja zdravstvenih usluga. Tako će se odvijati suradnja sa specijalnom bolnicu Medico, s kojom će se u dječjim vrtićima provesti edukativne radionice, predavanje za roditelje predškolske djece, seminar za opću javnost, a obilježit će se i Svjetski dan sunca te uspostaviti savjetovalište za prevenciju malignih bolesti kože Grada Poreča.

- Sve su to aktivnosti koje će biti dostupne našim građanima potpuno besplatno, a vodili smo računa o tome da se savjetovališta održavaju u nekoliko navrata, u svih 10 porečkih mjesnih odbora, zaključila je Babić.

Načelnik Kraljić pohvalio je suradnju s Porečom na ovom projektu, posebno jer se i oni nalazi u kategoriji razvijenijih sredina pa teže ostvaruju financiranja iz EU projekata. Najavio je kako će program projekta i u Malinskoj biti jednak – uz edukacije u školama i vrtićima, te savjetovalištima za sugrađane.

Peršurić: Cilj nam je prijavljivati projekte koji se tiću svih sfera života

Kako je napomenuo gradonačelnik Loris Peršurić, Grad je stalno aktivan po pitanju europskih fondova, dodavši kako su benefiti i financijski:

– Ušteda od ovog projekta na polugodišnjoj razini za gradski proračun je 180 tisuća kuna, jer dodatno na plaće djelatnika dobiva se i paušal od 15 posto za pokrivanje općih uredskih troškova poput režija ili materijama. Nadamo se da ćemo ovim projektom među građanima početi osvještavati činjenicu da su opasnosti sve veće, zaključio je najavivši da će Grad i dalje prijavljivati sve projekte koji se tiču svih sfera života u zajednici. (gp/ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom