Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (08:29:30) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Otvorena dionica Ipsilona Cerovlje-Lupoglav vrijedna 550 milijuna kuna

Istra, 26.07.2021. (16:24)

Danas je, četiri mjeseca prije roka, otvorena dionica Istarskog ipsilona Cerovlje - Lupoglav dužine 13 kilometara te novo odmorište Rebri, dok će dionica Lupoglav - Vranja (ulazak u tunel Učka) od četiri kilometara biti puštena u promet do sredina kolovoza 2021, predstavljeno je danas na otvaranju dionice.

Dionica Lupoglav - Vranja bit će, navode iz Bina Istre, biti gotova tri mjeseca prije roka, a ukopno 16 kilometara autoceste u ukupno vrijedi 758 milijuna kuna.

– Novootvorena dionica bilježi najveći promet, tako da će njeno dupliranje svakako dovesti do pada broja prometnih nesreća te smanjenje gužvi u ljetnom razdoblju, ističu iz Bina Istre te naglašavaju da će dionica Cerovlje-Lupoglav doprinijeti povećanju prihoda od turizma, a zanimljivo je da radove izvode hrvatske firme.

Na dionici je izgrađen zatvoreni sustav odvodnje, a postavljeni su zidovi za zaštitu od buke uz stambene objekte i uz novi, ali i uz kolnik. Također je izgrađeno šest novih vijadukata čija ukupna dužina iznosi 1354 m, od kojih je najduži vijadukt Mrzlići (486 m)

Faza 2B1 podijeljena je na 4 podfaze koje odgovaraju tehničkim cjelinama za koje su dobivene građevinske dozvole, a ukupna vrijednost radova iznosi : 167 milijuna eura ili 1.2 milijarde kuna

2B1-1 Rogovići (Pazin)-Cerovlje – puštena u promet u listopadu 2020.

2B1-2 Cerovlje-Lupoglav – nakon dovršetka tehničkog pregleda i izdavanja uporabne dozvole od strane Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, pušta se u promet 26. srpnja 2021.

2B1-3 Lupoglav – Vranja – radovi se dovršavaju te će biti puštena u promet u drugoj polovini kolovoza 2021.

2B1-4 Prateći uslužni objekt (PUO) Rebri – istok, nakon dovršetka tehničkog pregleda i izdavanja uporabne dozvole od strane Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, pušta se u promet 26. srpnja 2021.

– Na gradnji ove dionice u trajanju od dvije godine i osam mjeseci bilo je angažirano oko 1000 radnika te gotovo stotinjak strojeva što je doprinijelo da mladi ostanu i rade u Hrvatskoj i pomoglo građevinskom sektoru u RH budući da su preko 90% radova izvodile hrvatske građevinske kompanije. Glavni izvođač je hrvatska podružnica Bouygues Travaux Publics koja je zaposlila hrvatsku operativu, naveo je generalni direktor Bina Istre Darijo Silića. 

Iz Bina Istre navode da se još trebaju završiti dionica Vranja-Učka, što uključujuće i drugu cijev tunela Učka u vrijednu od 1.5 milijardi kuna te povezivanje Tunela Učka s Matuljima kao i dupliranje vijadukata Mirna i Limska Draga čiji je početak radova planiran do kraja 2022. Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Histris - najveći Istrijan na roštilju!