Po?etna
Nedjelja, 16.Svibnja 2021 (21:25:02) - Godina:19

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Čišćenje apartmana i soba ozonom!
NLS dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

Novi plan za sigurnost na cestama: Ukida se 0,5 promila, a prekoračenje brzine od 10% se neće tolerirati

Hrvatska, 06.04.2021. (12:20)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ukidanje dopuštene mjere od 0,5 promila alkohola kod vozača, kao i toleriranje prekoračenja brzine od 10 posto uskoro će biti stvar prošlosti.

Naime, prema izvješću novog Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa RH 2020.-2030. određeno je 13 područja djelovanja, a za svako od njih predložene su mjere, prenosi Večernji list.

Za područje "Vožnja bez utjecaja alkohola, droga i lijekova", istaknuto je da će se istražiti mogućnost promjene dopuštene količine alkohola u krvi vozača. Provedba ove mjere mogla bi početi od ove godine do 2023.

Trenutno je na snazi regulativa koja dopušta 0,5 promila alkohola u krvi vozača, no to se ne odnosi na profesionalne i mlade vozače. Jedna od mjera je i istraživanje učinkovitosti sustava Alcohol Interlock i njegov utjecaj na smanjenje broja nesreća. Predložit će se i obveza ugradnje uređaja Alcohol Interlock u vozila osoba koje su više puta uhvaćene pijane u vožnji.

Potaknut će se i jedinice lokalne samouprave da nabave uređaje za mjerenje brzine, pri čemu će se tolerancija uređaja za mjerenje brzine svesti na minimalno moguću. Ta tolerancija ili, kako se službeno naziva, sigurnosna razlika iznosi 10 km/h za brzine do 100 km/h, a za veće brzine od toga iznosi 10 posto.

Postupno bi se uvodili i sustavi za nadzor brzine u vozilima koji vozače informiraju o njihovoj trenutačnoj brzini te ih upozoravaju voze li nepropisnom brzinom.

U području Prevencija distrakcije vozača istražit će se inovativne mogućnosti onemogućavanja vozača da koriste mobitel tijekom vožnje i predložiti rješenja. Pješaci i biciklisti pripadaju u područje Sigurnost aktivnih oblika prometovanja, a tu se kao mjere navode edukacije pješaka i provođenje biciklističkih ispita.

Nacionalni plan donosi MUP, a za prethodno desetljeće glavni cilj bio je da se 2020. za 50 posto smanji broj poginulih u odnosu na 2010., na 213. To, ističe Večernji list, nije uspjelo: 2019. godine bilo je 297 poginulih na cestama, a lani 237, iako su prošla i ova godina obilježene koronakrizom i lockdownima zbog čega je bio i manji promet na cestama. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Cafe bar Soggiorno
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Frigoservis Šime - klima uređaji
Porsche Istra