Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (07:43:22) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Prijatelji pčela - radne akcije za izgradnju medonosnog vrta

Istra, 03.12.2020. (17:02)
Na radnoj akciji akvitni su bili i roditelji
Na radnoj akciji akvitni su bili i roditelji

U sklopu većeg projekta Zelene Istre „Znanje za održivo” djelovanje realizira se školski projekt „Kaštanjer-prijatelj pčela”. Dio planiranih aktivnosti odnosi se i na izgradnju medonosnog vrta čiji je početak gradnje bio u akciji Eko grupe škole s učenicima 8.b razreda u srijedu, 25.11. 2020., kad su učenici simbolično zasadili dvije jabuke. One predstavljaju početak stvaranja medonosne oaze u kojoj će uživati ljudi , ali i pčele i ostali kukci koji doprinose očuvanju eko-sustava.

Sve se više priča o zagađenju zraka, o nestanku zelenih površina u gradovima te o ugroženosti pčela koje su počele izumirati krivnjom čovjeka. Pčele u ekosustavu imaju vjerojatno jednu od najvažnijih uloga - osim što proizvode med, one i doprinose ekosustavu oprašivanjem različitih biljaka.

Prošle je subote održana akcija pripreme povišenih gredica za sadnju, kao i skupljanje lišća za humus. U akciju se uključilo Vijeće roditelja te su na njihov poziv došli roditelji, pa i jedan nonić, koji su uz uz domara, pedagoginju i ravnateljicu škole uspješno realizirali akciju.

Tijekom ovog tjedna i drugi učenici škole su oplemenili vrt sadnicama manadarina, smokvi, lovora, lavande, mente, melise i drugog medonosnog i mediteranskog bilja. U vrtu će biti medonosne i mediteranske biljke, hoteli za kukce i pčele, komposteri s ciljem da i šira zajednica uvidi da je nešto takvo moguće napraviti i u gradu. Posađeno bilje je važno za opstanak pčela u gradskim sredinama. Uzgoj biljaka koje su pogodne za ishranu pčela veoma je jednostavan, to su biljke koje ne traže posebne uvjete uzgoja, a njihova upotreba je veoma širokog spektra.

Ovim projektom učenici OŠ Kaštanjer provode lokalnu kampanja osvješćivanja građana i šire javnosti u lokalnoj zajednici o važnosti pčela u urbanim sredinama te će uskoro organizirati projektni dan, a široj javnosti i medijima predstaviti sve aktivnosti koje su proveli u sklopu ovog projekta od istraživanja, likovnih radova, edukacije u suradnji s Udrugom pčelara Pula do sadnje medonosnog bilja na javnoj površini u gradu. (dp)

FotografijeMobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra