Početna
Ponedjeljak, 9.Prosinca 2019 (17:38:43) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
IDA - Istarska razvojna agencija - 20 godina
Advent Poreč

U četvrtak u Novigradu izložba "Collecting: Ben Vautier"

Kultura, 17.06.2019. (10:48)
Ben Vautier s ljubaznošću F. Zattoni
Ben Vautier s ljubaznošću F. Zattoni

U četvrtak u 20 sati u novigradskoj galeriji Rigo otvara se izložba "Collecting: Ben Vautier".

Bez obzira na to što je riječ o izložbi istaknutog francuskog umjetnika Bena Vautiera, naziv izložbe tematizira odnos umjetnika i kolekcionara. Obitelj Zattoni iz Cervie ne samo da godinama skuplja Benova djela, već je razvila srdačan i prisan odnos s umjetnikom. Kao kolekcionare, Zattonijeve je od samih početaka zanimala umjetnost razlika, rubnosti, manjina, prekida, subverzivnosti i ideja. Na tom putu nezaobilazan je bio i Fluxus i Ben, jer su tijekom šezdesetih godina imali ulogu anti-umjetnosti, ne-umjetnosti, bili su protiv same produkcije umjetničkog djela.

Stoga je izlagački prostor smišljen kao "Tout Ben" koji sadrži umjetnikove radove, materijale i dokumente iz ranih 1960-ih; od teorijskih i radnih knjižica iz vlastite naklade, dijaloških prijedloga pisanih rukom, do "Theatre Total", crteža, kolaža, predmeta, ploča i fotografija recentnih Benovih performansa u Nici. Izložen je i sasvim poseban "Newsletter"; knjiga koja sadrži više od 2.500 izravno pričajućih stranica života koje je Ben tijekom 2.759 dana, putem e-maila, slao Zattonijevima. Oblikovan kao crna kutija, u samo dva izvoda, bio je to poklon Benu od njegovih kolekcionara.

Kustosice izložbe su Francesca Zattoni i Jerica Ziherl. Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Novigrada-Cittanova.  Izložba će trajati do17. srpnja. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
HAK Auto-klub Poreč
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!