Početna
Utorak, 23.Srpnja 2019 (16:34:25) - Godina:17

Odaberite teme

Fast Food Poreč - Riva

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Ljetno kino u Kašteliru

Beč dobio prve autonomne električne autobuse

EU, 12.06.2019. (08:24)
(Izvor:Bug Online)Link

Prije nekoliko dana u promet su pušteni prvi autonomni autobusi bečkog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien. Cilj projekta bio je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvesti autobusnu liniju s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u stvarnim uvjetima.

Novi su autobusi tijekom prošle dvije godine prvo bili testirani bez putnika, a početkom lipnja prvi su se putnici imali prilike provozati njima. Dionica nove autobusne linije obuhvaća deset stanica, a završava kod postaje podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada vrlo udobno i brzo mogu stići do centra grada. Vožnja novouvedenom autobusnom linijom pritom je potpuno besplatna za sve putnike.

Iz sigurnosnih se razloga putnici u novim autobusima smiju voziti samo u sjedećem položaju. Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je 10 rezervirano za putnike, a jedno za posebno obučenog operatera koji po zakonu mora biti prisutan tijekom vožnje. Operater se u vožnju uključuje u slučaju iznenadnih smetnji ili prepreka na prometnici te vozilo usmjerava alternativnim pravcem.

U proizvodnju ovih dvaju autonomnih autobusa uloženo je 1,5 milijuna eura. Autobus se u automatskom modu može kretati brzinom od 20 km/h, a njegovo maksimalno vrijeme rada s jednim punjenjem baterija iznosi 9 sati.

Klasični red vožnje nije zadan, ali putnici se putem QR koda ili internetske stranice bečkog poduzeća za javnim prijevoz u svakom trenutku mogu informirati o aktualnom kretanju autobusa.

Kratki video pogledajte ovdje.Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra
Izaberite novu Corollu prema vašim potrebama.
HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6