Početna
Utorak, 7.Srpnja 2020 (18:04:32) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Valfresco Direkt
NLP dijagnostika - biorezonantna terapija, nelinearna analiza

IDS prozvao Kujundžića zbog "slučaja" prekogranične hitne pomoći

Istra, 06.06.2019. (16:47)
Sandra Ćakić Kuhar i Valerio Drandić
Sandra Ćakić Kuhar i Valerio Drandić

Oštru reakciju IDS-a izazvala je vijest o potpisivanju sporazuma o prekograničnoj suradnji u hitnom zbrinjavanju pacijenata s područja Metkovića u bolnici u Mostaru. Ovu vijest IDS-ovci dovode u znakovitu vezu s nedavnim odbijanjem ministra zdravstva Milana Kujundžića da podupre projekt zbrinjavanja hitnih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u bolnici u slovenskoj Izoli.

-Ministar je u očima javnosti trebao ispasti spasitelj, poručila je danas predsjednica Kluba žena IDS-a i zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar.

"Stopirali su projekt Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, kako bi ga prepisali i predstavili kao svoj model za područje Metkovića i Ploča. Bilo bi nam izuzetno drago naš stručan i učinkovit model prekogranične suradnje ustupiti kolegama iz Metkovića. Umjesto razmjene znanja, ministar se preko leđa pacijenata i životno ugroženih ljudi upustio u jeftino politiziranje", istaknula je Ćakić Kuhar.

Smatra da je i gradonačelnik Umaga iskoristio priliku da, poput ministra, odigra ulogu "spasitelja".

-Naša županija je bila spremna, u situaciji da HZZO ne odobri troškove prijevoza pacijenata do Izole, troškove snositi iz svoga proračuna. Morali smo za fantastičan projekt spašavanja života dignuti na noge medije i javnost da ga ministar Kujundžić ne bi zaustavio zbog vlastitog ega i taštine. Najžalosnije je što se opet moram zapitati – bi li se to dogodilo da je u pitanju bio neki drugi kraj Hrvatske, a ne Istra, iznijela je Ćakić Kuhar. 

Podsjetimo, od 1. srpnja će se sve životno ugrožene pacijente iz sjeverozapadne Istre prevoziti u bolnicu u slovenskoj Izoli, u sklopu EU projekta.

-To je povijesni preokret u dosadašnjoj praksi liječenja hitnih pacijenata u Istri, kojeg ne bi bilo bez Istarske županije i njezine ustanove, Zavoda za hitnu medicinu i njihovog znanja i sredstava, poručila je Ćakić Kuhar.

Predsjednik Upravnog vijeća pulske bolnice Valerio Drandić ustvrdio je da se s Kujundžićem teško komunicira, da u Istri "svi imaju osjećaj" da ih ministar bojkotira, ali i da ne daje odgovore oko sredstava neophodnih za dovršenje Nove opće bolnice. "Istra se teško izbori za bilo koji projekt, a i kada uspije onda se to osporava i koči", rekao je Drandić.

"HZZO je nedostupan i ne reagira na vapaje ni pozive. Kada će se konačno pristupiti izračunu novog limita bolnice, u novim uvjetima, u novim prostorima s novim djelatnostima? Kada će se konačno ispraviti dugogodišnja nepravda da naša bolnica dobiva godišnje manje novaca od ostalih općih bolnica jednakih sadržaja i kapaciteta? Rješenja koja tražimo ne ugrožavaju nikoga i nisu ni na čiji teret. Tražimo nužnu pažnju i dio vlastitih sredstava. To što nismo politički istomišljenici ne smije generirati nepravde, poručio je Drandić. (kb)Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Scan4menu Poreč