Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (08:37:33) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Iznajmljivačici na crno zapečaćena gotovo cijela kuća za odmor

Crna kronika, 14.07.2007.
(Izvor:glasistre.hr)Link
Inspektor pečati vrata
Inspektor pečati vrata

Napisao i snimio Goran PRODAN

UMAG - Gotovo cijela nemala kuća za odmor u Zambratiji kraj Umaga bit će od jučer sljedećih 30 dana zapečaćena zbog nelegalnog iznajmljivanja apartmana. Rezultat je to nadzora koji su u njoj obavili gospodarski inspektori utvrdivši pritom da vlasnica kuće, inače strana, slovenska državljanka, ugošćuje navodne ili stvarne prijatelje i poznanike iznad zakonom dozvoljenog maksimuma, a nekima od njih i naplaćuje barem režijske troškove.

Valja napomenuti da hrvatski Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti ne dozvoljava strancima (barem ne dok Hrvatska ne uđe u EU) da kao privatne osobe pružaju usluge smještaja u svojim kućama. Također, u ljetnoj sezoni nitko u turističkim mjestima ne može ni besplatno ugošćavati više od 15 osoba koje im nisu članovi uže obitelji u smještaju koji nije kategoriziran kao turistički. Ti se prekršaji, nakon noveliranja zakona koncem prošle godine, odmah i bezuvjetno sankcioniraju i zabranom obavljanja ugostiteljske djelatnosti i pečaćenjem prostorija u kojima se ona obavlja.

Inspektor pečati vrata
Vlasnica se uglavnom pravila naivkom, ali inspektorica se nije dala smesti

Vlasnica spomenute kuće potonje je jučer drastično iskusila. Zapečaćena su joj tri apartmana, gotovo cijela kuća, ostao joj je dostupan samo neugledni kutak u kojem je ona boravila. A mogla je proći bolje da je ozbiljnije shvatila poruku inspekcije. Naime, umaški su joj gospodarski inspektori u nadzoru bili prije nekoliko dana i našli u jednom apartmanu (slovensku) obitelj na odmoru. Slovenci rekoše da su platili 600 eura. Bilo bi to dovoljno za njihovo promptno iseljenje i pečaćenje apartmana, ali inspektori su, zbog hendikepiranog djeteta, bili popustljivi. Dali su rok od tri dana gazdarici, koje tada nije bilo kod kuće, da donese »papire« za koje su znali da ih nema. Zapravo, ostavili su goste da na miru odu jer im je odmor bio pri samom kraju.

Međutim, bio je to i jasan signal vlasniku da će se vratiti i taj apartman zapečatiti jer su putem izjave gostiju o plaćanju smještaja konstatirali da je riječ o iznajmljivanju na crno. Jučer su se i vratili s tom namjerom priskrbivši si prije toga nalog za pregled stana od nadležnog Prekršajnog suda te asistenciju policije, a ovoga puta i novinara. Vlasnica je bila tu, a ne samo da su u »spornom« apartmanu u prizemlju kuće bili novi gosti, nego ih je inspekcija našla u stanu na katu, pa i u garaži preuređenoj u stambeni prostor. Svi su bili prijavljeni putem turističke zajednice i plaćena je boravišna pristojba. Vlasnica se »vadila« da su to prijatelji, njezini ili njene djece, te susjedi koji ništa ne plaćaju osim »malo za vodo in elektriko«, a neki ni to. Slično su rekli i »gosti«. No, inspektorica Ivka Kraljević prethodno se informirala u lokalnoj turističkoj zajednici i utvrdila da je vlasnica do sada imala već 26 »prijatelja«, što je, zajedno s njezinim priznanjem da naplaćuje barem režije, bilo dovoljno za pečaćenje svih triju apartmana.

Inspektor pečati vrata
Inspektorici su u kontroli pomogli policajci

Ostavljeno im je ipak nekoliko sati da se spakiraju, odnosno nađu drugi smještaj. Kad smo se kasnije vratili, gostiju, a ni vlasnice, više nije bilo, pa su inspektori rutinski stavili vezice i pečate na kvake, oblijepili vrata trakama Državnog inspektorata i istakli upozorenje da se to ne smije uklanjati. Mjesec dana. To je pooštrena sankcija jer još lani je vlasnik mogao nakon nekoliko dana doći inspekciji i izjaviti da se više neće baviti iznajmljivanjem na crno i oni bi mu skinuli pečat. I sada može doći, ali tek nakon 30 dana.

Ova drastična sankcija, kojoj valja dodati i prijavu sucu za prekršaje, što prijeti i novčanom kaznom do 15 tisuća kuna, nije jučer bila jedina na Umaštini. Danas će, također na 30 dana, biti zapečaćena i jedna pekara jer su inspektori našli da nije vodila knjigu evidencije utrošenog brašna. Uz ta dva pečaćenja bit će predano i pedesetak zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog raznih povreda zakona koje su utvrdili inspektori. Jučer je u Umagu i okolici, uglavnom u priobalju od Marede preko Lovrečice sve do Savudrije i Crvenog Vrha, u tzv. pojačanom nadzoru bilo više od 30 gospodarskih inspektora predvođenih Eliom Vagajom, pročelnikom Područne jedinice Rijeka Državnog inspektorata, i Radovanom Pašićem, voditeljem porečke ispostave koja pokriva i ovaj dio Istre.

Inspektor pečati vrata
Ovoga se puta na zvonjavu nitko nije javio, ali inspektori su zabilježili sumnje i vratit će se

- To su naše uobičajene ljetne akcije u turističkim mjestima u kojima pojačano, pored redovne kontrole, nadziremo poslovanje raznih tvrtki u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini. Njima prvenstveno obuhvaćamo vlasnike kuća i stanova za odmor da bismo utvrdili ima li nelegalnog iznajmljivanja, a i neprijavljivanja dolaska odnosno neplaćanja boravišne pristojbe. Također nadziremo ugostiteljske lokale i njihovo poslovanje te trgovine, posebno u dijelu prodaje roba s neovlašteno korištenim zaštićenim žigovima, rekao nam je Vagaja. Zamolio je i građane za pomoć u otkrivanju iznajmljivanja na crno, prodaje lažno »firmane« robe i drugih prekršaja jer se njihovim sankcioniranjem štite oni koji poštuju zakone. Utoliko je i poruka jučerašnje opsežne akcije na Umaštini da gospodarska inspekcija ne samo nadzire, već i može provesti i provodi i najoštrije sankcije prema prekršiteljima, ma tko oni bili.

Pečaćenja, zapljene, novčane kazne i prekršajne prijave

Nakon akcije inspektora na Umaštini, kojih je veći dio pristigao iz Rijeke, pročelnik Vagaja dao nam je i prve podatke o obavljenom poslu. - U trgovini smo obavili 28 nadzora, od kojih dva u pekarama. Bit će predana 24 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Na tri štanda oduzeli smo robu na kojoj su neovlašteno korišteni zaštićeni žigovi. Vrijednost robe stavljene izvan prometa radi neispravne deklaracije je oko 105 tisuća kuna. Također će biti zapečaćena jedna pekara. Kontrolirali smo 35 ugostiteljskih objekata i podnijet ćemo 14 prekršajnih zahtjeva. Naplaćeno je pet kazni u iznosu od 7.500 kuna. U tri lokala zaplijenili smo piratske CD-e.

U apartmanima i kućama za odmor obavili smo 143 nadzora. Radi raznih prekršaja u 24 slučaja, uglavnom je riječ o iznajmljivačima, podnijet ćemo zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka. U jednoj kući za odmor slovenskog državljanina zapečatili smo tri apartmana zbog iznajmljivanja na crno, sumirao je Vagaja.

Inspektor pečati vrata
Jedan gost je odmah shvatio da je najbolje da se spakira prije pečaćenja...

U prvom komentaru primijetio je da je nedavna slična akcija u Medulinu imala pozitivnog odjeka, jer je relativno smanjen broj prekršaja u odnosu na opseg nadzora. Akcija u Umagu nije posljednja, a gdje će u Istri biti sljedeća, ne smije se, naravno, znati.

Lanjska kazna djelovala

Osim u »ciljanom« pečaćenju apartmana u Zambratiji, potpisani je novinar inspektore Ivku Kraljević iz Umaga i Mladena Ivančića iz Rijeke pratio i u obilasku nekoliko kuća i stanova za odmor u tom naselju te u nedalekoj Bašaniji. I dio tih nadzora bio je ciljan, nakon dojava građana i policije. Tako je u kući slovenske državljanke, koja je lani bila pečaćena, inspekcija našla gosta s uredno plaćenim računom putem jedne lokalne agencije. To je mogućnost koju strani državljani, vlasnici kuća, imaju u legalizaciji iznajmljivanja smještaja. Davanjem prostora u najam domaćoj agenciji prebacuju na nju i odgovornost za dobivanje odgovarajućeg odobrenja i kategorizacije. U konkretnom će slučaju inspektori provjeriti je li to agencija učinila.

Također će provjeriti i adrese na kojima im se na zvonjavu ili dozivanje nitko nije javljao, ali postoji sumnja da tamo osim vlasnika dolaze i prijatelji ili »prijatelji«. Za jednu je u savudrijskom naselju Ravna Dolina indicija stigla putem interneta: na njemu vlasnik reklamira apartmane s cjenikom!

S druge strane valja primijetiti – u što smo se jučer sami uvjerili – da mnogi strani vlasnici vikendica na tom području, a uglavnom riječ o Slovencima, poštuju zakonske obveze.

Gost inspektoru ponudio sto eura za dobru volju

Inspektor pečati vrata
... a drugog je policajac morao upozoriti da bi zbog nuđenja mita mogao završiti i u policijskoj stanici

Kontrola i sankcioniranje iznajmljivanja smještaja na crno vrlo je neugodna situacija za sve tri strane: inspektore, vlasnike i goste. Inspektorima sigurno nije lako kucati na tuđa vrata i »natezati« se s gazdama, nerijetko i gostima, a vjerojatno im je još teže kad se sjete kolike su im plaće. Vlasnici moraju imati debeli obraz (i debeli profit) za lagati u lice da su netom stigli, pa se još nisu prijavili, odnosno da su im gosti u apartmanu zapravo stari prijatelji iako im se ni imena ne mogu odmah sjetiti. Gosti na crno, koji gdjekad nisu ni krivi ni dužni, ali nerijetko znaju da su u prekršaju (jer im je tako jeftinije), u situaciji su da na neugodan način moraju prekinuti boravak, tim neugodniji kada je obitelj s djecom u pitanju.

I jučerašnji nadzor i pečaćenje u Zambratiji nisu bili bez takvih situacija. Dok se vlasnica uglavnom »pravila Engleskinjom« i naivkom koja »pošteno prijavljuje i djecu« i molila »kakšno lukno«, a inspektorica joj jasno davala do znanja da joj ne vjeruje i da zna da to ne radi od jučer (no jednom sve dođe na naplatu), gosti su pokušavali izmoliti ostanak. Vidjevši da ne ide, jedan se mirno krenuo pakirati, a drugi je, također Slovenac, očito jako iznerviran što mu je odmor tako loše počeo, inspektorici pred policajcem (i novinarom) rekao da će je nagraditi ako pokaže »dobru volju«. Kad ga je, nakon opetovane »ponude«, pitala što bi dao za »dobru volju«, hladnokrvno je rekao »50 do 100 eura«. Njegova je sreća da su »ponudu« inspektorica i policajac prvenstveno pripisali nekontroliranoj nervozi, pa je sve završilo samo upozorenjem da bi mogao završiti u policijskoj postaji.Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina