Početna
Nedjelja, 20.Rujna 2020 (00:18:59) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Viendel - Digitalni marketing

Jazz u Lapidariju: Spirovo soliranje oduševilo publiku

Kultura, 25.08.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link
Francuskog saksofonista pratili su kontrabasist Robert Jukić i bubnjar Anđelko Stupar
Saksofonist (sopran i tenor) Stephanne Spiro iz Francuske

POREČ - Nakon prošlotjednog nastupa Domagoj Ralašić Banda preksinoć je Lapidarij Zavičajnog muzeja Poreštine ugostio originalnog i atraktivnog saksofonista (sopran i tenor) Stephannea Spira iz Francuske. Umjesto programom najavljenih pratećih glazbenika, ovoga su puta uskočili »ponovo drugi« muzičari, tako da su francuskog saksofonista pratili kontrabasist Robert Jukić te bubnjar Anđelko Stupar.

Stephanne Spira nagrađivan je kao skladatelj, a 1996. godine osniva svoj prvi kvartet s Jean-Lucom Roumierom, čiji se repertoar sastojao uglavnom od originalnih kompozicija, te nastupaju u pariškim klubovima. Velik preokret u njegovoj karijeri događa se 1999. kada s Michelom Graillierom formira duo, razvija se kao glazbenik te postaje poznat i široj javnosti. Prerana smrt Grailliera odvela ga je u nove glazbene susrete ne samo s francuskim jazz glazbenicima, već počinje skladati glazbu za dokumentarce i kratkometražne filmove.

Francuskog saksofonista pratili su kontrabasist Robert Jukić i bubnjar Anđelko Stupar
Francuskog saksofonista pratili su kontrabasist Robert Jukić i bubnjar Anđelko Stupar

Mnogobrojne ljubitelje jazza Spira je preksinoć oduševio odličnim nastupom koji proizlazi iz pouzdanog i uvjerljivog načina sviranja stvarajući efektne improvizatorske trenutke kao i ugodnu jazz atmosferu. U prvom smo dijelu programa imali priliku čuti jazz standarde, baladu »Love in vain« te »I wish I know«, da bi uslijedile pjesme »Toots«, u kojoj je do izražaja došao odličan solo bubnjara, te »Summer Night«, kada su se pokazali kao uigran trio.

U drugom su dijelu programa glazbenici svirali skladbe sa Spirinog nosača zvuka pod nazivom »First Page«, od kojih možemo spomenuti »The Peacocks«, »Luiza«, »Nazza« i »The he knows«. Prepuštanje trenutku, stvaranje vlastitih efekata kao i vrsna improvizatorska vještina odlike su ovog saksofonista koji je svojim soliranjem te ugodnom i prepoznatljivom bojom tona oduševio prisutne.

D. CUKOLA ZENERALMobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom