Početna
Četvrtak, 24.Rujna 2020 (14:40:31) - Godina:18

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Čišćenje apartmana i soba ozonom!
Opel: Otkup vozila? Isplata odmah!

Poreč: Sviračko umijeće i nadarenost

Kultura, 22.08.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

Ove su godine u radu škole sudjelovali pijanisti Yuang Sheng (Kina), Jerome Rose (SAD), Martina i Terezija Cukrov (RH/SAD), Mia Elezović (RH/Japan), Martina Horak (Slovenija), violinisti Vasilij Meljnikov (Rusija), Urara Mogi (Japan) i Raquel Castro (Španjolska)

Preksinoć navečer u porečkoj Eufrazijani održan je završni koncert ovogodišnjeg, trećeg tečaja glasovirsko-violinističke škole i glazbenog festivala Terra Magica, koji je trajao tri tjedna.

Osim cijenjenih umjetnika i predavača, u koncert su bili uključeni i neki od učenika, polaznika ljetne škole koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, a svoje su sviračko umijeće i nadarenost mogli predstaviti mnogobrojnoj publici. Ove su godine u radu škole sudjelovali pijanisti Yuang Sheng (Kina), Jerome Rose (SAD), Martina i Terezija Cukrov (RH/SAD), Mia Elezović (RH/Japan), Martina Horak (Slovenija), violinisti Vasilij Meljnikov (Rusija), Urara Mogi (Japan), Raquel Castro (Španjolska), a publici je ponuđeno osam samostalnih cjelovečernjih koncerata.

Koncertnu su večer otvorili učenik Alex Arajol na violini uz glasovirsku pratnju Martine Cukrov zanimljivom Mozartovom »Sonatom u G-duru KV. 301« (Allegro con spirito/Allegro) pokazavši usklađen i uigran nastup, gdje je violinist pokazao zavidnu tehničku bravuru te zrelost u prezentiranju autorova glazbenog umijeća.

Učenik Kristian Keil prisutne je oduševio odličnom glazbenom interpretacijom te tehnički uigranom izvedbom na glasoviru, odsviravši Adagio iz Mozartove »Sonate u B-duru, KV 570« te »Etude op. 849, br.4« C. Czernyja. Najmlađa izvođačica večeri Laura Brečević za glasovirom je odsvirala »Menuet u d-molu« J. S. Bacha.

Zahtjevan glazbeni komad M. Brucha »Koncert za violinu i orkestar u g-molu, op. 2« (Introduction-Allegro moderato) izvela je učenica Lidia López uz glasovirsku pratnju Mije Elezović, pokazavši odlično i tehnički precizno vođenje melodijske linije u skladbi u kojoj se iskazuju skladateljeva melodijska invencija i romantičarski temperament te preglednost forme i dobra tehnička izrada.

Učenik Tilen Draksler za glasovirom suptilno je i umješno odsvirao skladbu Roberta Schumanna »Prizori u šumi, op. 82« (Ulazak/Prijatan krajolik/Ptica kao prorok/Lovačka pjesma/Oproštaj) u kojoj je kratko i slikovito nizanje lirskih stavaka spojeno u poetičnu cjelinu. U nastavku smo programa čuli učenicu Taniu Mesa na violini koju je za glasovirom pratila Mia Elezović u izvedbi stavka Allegro con brio iz Beethovenove »Sonate u G-duru, op. 12 br.1« gdje se violinistica istaknula profinjenim pristupom u interpretaciji kao i tehnički dobrom izvedbom.

Violinistica Raquel Castro uz glasovirsku je pratnju pijanistice Marine Horak izvela »Sonatu za violinu i klavir« (Con moto/Ballada.Con moto/Allegretto/Adagio.Un poco piu mosso) L. Janačeka, u kojoj do izražaja dolazi fragmentarnost strukture malih glazbenih motiva koji su sažeto oblikovani i ritmički organizirani, gdje je violinistica pokazala visoku razinu sviračkog umijeća i tehničku bravuru, majstorski prezentirajući odabrane glazbene stranice.

Koncert je završen Mozartovom četveroručnom »Sonatom u D-duru, KV. 381« (Allegro/Andante/Allegro molto) u izvedbi Terezije Cukrov i Marine Horak, koje su u uzajamnom skladu pokazale virtuoznost i istančan smisao za glazbeni kolorit, što je publika nagradila dugim pljeskom.Mobilna verzija članka

Oglasi

Porsche Istra
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
HAK Auto-klub Poreč