Po?etna
Nedjelja, 16.Siječnja 2022 (20:32:44) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Valfresco
Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Petra Korlević, porečka maturantica - interview u "Glasu Istre"

Poreština, 24.06.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

VIŠNJAN - Porečka maturantica Srednje škole Mate Balote i vjerojatno buduća stručnjakinja molekularne biologije, odnosno zoologije i botanike, Petra Korlević iz Višnjana, možda je jedina ovogodišnja srednjoškolka pozvana na čak tri državna natjecanja. Zahvaljujući svojim uspjesima i pokazanom znanju na županijskim natjecanjima, državna povjerenstva pozvala su je na ogled znanja iz astronomije, biologije i fizike! Petra je i prošle godine bila iznimno uspješna kada je sa svojom kolegicom i prijateljicom, također iz Višnjana, Anom Bonaca, danas odličnom studenticom fizike na zagrebačkom sveučilištu, iznenadila profesore zajedničkim radom o crnoj udovici u Istri. Astronomija, biologija, fizika – nisu li to školski predmeti vezani uz dečke? Petra se na to smije!

- Nisu, bar sada više nisu. U području astronomije danas je prisutno sve više žena, one gotovo prevladavaju u istraživanjima iz biologije, a više nisu u manjini ni što se tiče istraživanja u području fizike. Dečki su danas više orijentirani prema tehničkim znanostima. Općenito su žene sve prisutnije u prirodnim znanostima, veli Petra. Do državnih smotri znanja dovelo ju je odlično poznavanje teorije, ali i pravi mali znanstveni radovi. Dok sjedimo u sjeni skulpture dragog joj sunčanog sata na mjesnom trgu izrazito toplog lipanjskog predvečerja, Petra priča o svojim radovima. Iz astronomije to je rotacija asteroida, odnosno praćenje promjena njegova sjaja i rotacije. Taj je rad počela uz pomoć mentora iz Njemačke tijekom prošlogodišnje ljetne škole u višnjanskoj Zvjezdarnici, no budući da zbog lošeg vremena nije bilo moguće dovršiti ga, nastavili su ga raditi zajedno uz pomoć interneta.

Četvrta u državi iz astronomije i biologije

- Spojili smo se na robotizirani teleskop u Mallorci i tako smo snimali. Mislim da će i naša Zvjezdarnica ovog ljeta dobiti jedan takav teleskop, veli Petra. I iz biologije je »uzela« jedan projekt na kojem je radila tijekom ljeta jer joj je bilo zanimljivo vidjeti kako će se »ponašati« u školskim uvjetima.

- Ubacivala sam plazmide, a to su kružne molekule DNA, u bakterije Escherichia coli. Taj proces najčešće se koristi za proizvodnju inzulina, ali ja sam radila u nesterilnim školskim uvjetima i odmah htjela provjeriti rezultate pa sam dobila bakterije otporne na dva antibiotika, objašnjava Petra. Njen je cilj bio ispitati može li se i pri takvim nesterilnim uvjetima proizvoditi plazmide, što je svojim radom i potvrdila.

Petra je na državna natjecanja otišla »samo« iz astronomije i biologije jer fizički nije stigla i na ono iz fizike budući da se održavalo u isto vrijeme. Iz oba je predmeta osvojila četvrto mjesto u državi. Naravno da je zadovoljna rezultatom, premda, bar što se biologije tiče, veli da se dogodila prilično čudna situacija.

- Gledala se samo radnja, a mi, ja i moja profesorica Marija Žužić, takoreći do zadnjeg trenutka nismo znale hoćemo li se natjecati ili ne. Kuverta u kojoj su bili radovi i podaci učenika iz čitave županije nestala je na putu prema Zagrebu, priča Petra. No, profesorica Žužić bila je uporna pa je zvala svoje kolege u ostale škole i županije te doznala da »istarske« kuverte nema pa je u zadnji čas ponovno slala Petrin rad.

- Bila je to uistinu jako smiješna situacija, posebno kada je, nakon što smo doznali da sam osvojila četvrto mjesto, profesorica pitala državno povjerenstvo obrazloženje za to. Rekli su joj tada da je moja radnja predobra za srednje škole jer se moj rad samo teoretski i to vrlo slabo obrađuje na trećoj godini faksa. To je u biti pohvala mom radu, ali moram reći da je pomalo čudno jer ja svoje znanje, kao i mnogi moji kolege i prijatelji, mogu zahvaliti upravo ovim našim ljetnim školama u Višnjanu na kojima naučim mnogo više od ostalih srednjoškolaca o temama i dostignućima za koja oni samo čuju, ističe Petra.

Ljubav prema genima genetska stvar

Ovih se dana svojski priprema za prijemni iz biologije. Još ne zna koji će smjer izabrati - molekularnu biologiju ili zoologiju i botaniku. Voljela bi, zapravo, da to nekako bude zajedno jer je sve zanima.

Pitamo je što je sa zabavom - kafićima, diskačima, izlascima i svime onime što, osim učenja, mladi ljudi rade, a ona odgovara da nije baš neki tip za diskače jer joj smeta buka. Slobodno vrijeme najradije provodi uz kompjutor i jako voli fotografirati, pa je njeni sumještani često vide kako s fotoaparatom prolazi starim gradom ili prirodom. Najdraže su joj ljetne škole kada se okupe njeni kolege i prijatelji, uglavnom oni koje susreće na natjecanjima, pa se u Zvjezdarnici ili na nekom zajedničkom projektu druže i zabavljaju.

I još nešto, kada se već dala u te molekule i gene, pitam je nije li ta ljubav prema prirodoslovlju kod nje genetska stvar budući da joj je otac poznati stručnjak iz astronomije Korado Korlević, a majka Klara, danas farmaceutkinja i vrsna matematičarka iz gimnazijskih godina.

Petra se na to smije. »Ma ne, ne mora biti, evo moja je sestra nadarena za jezike. Odlično se snalazi s njima, sada sama putem interneta i priručnika uči japanski«, veli Petra.

Japanski? Pa koliko joj je godina, pitam.

- Završila je osmi razred i još ne zna hoće li u opću ili jezičnu gimnaziju, a, što se gena tiče, ima to neke veze jer je mamin stric poznati jezikoslovac akademik dr. Josip Bratulić, saznajem od Petre Korlević. Tko zna, možda ću već dogodine, sličnim povodom, razgovarati s još jednom nadarenom učenicom.

V. MEDVEDECMobilna verzija članka

Oglasi

Pogrebne usluge Silentium
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Porsche Istra