Početna
Četvrtak, 21.Ožujka 2019 (03:24:49) - Godina:17

Odaberite teme

O Portalu

Parentium.com se pohranjuje u digitalnom arhivu NSK
Posao u Tommyju
Di Si Generacijo

Od Tićana do zvijezda i natrag - izvještaj sa višnjanskog "Astrofesta 2006"

Poreština, 23.06.2006.
(Izvor:Glas Istre)Link

Uz uvodne taktove simfonijske pjesme »Tako je govorio Zaratustra« Richarda Straussa, znamenite iz Kubrickovog filma »2001: Odiseja u svemiru«, improvizirane na harmonici i bubnju, stotinjak najupornijih dočekalo je jučer ujutro u 5 sati i 25 minuta na proplanku Tićan prvi ljetni izlazak Sunca. Time je na simboličan način završen prvi festival astronomije, vina i glazbe Astrofest, koji su u Višnjanu i na susjednom Tićanu zanimljivo osmislili i vrlo dobro proveli lokalna Turistička zajednica, Astronomsko društvo i Znanstveno-edukacijski centar uz veliku pomoć Općine Višnjan, ali i brojnih sponzora i volontera. Nezahvalno je isticati imena, ali valja izdvojiti Korada Korlevića, voditelja Zvjezdarnice i Znanstveno-edukacijskog centra, koji je svoj entuzijazam i kreativni »virus« uspio prenijeti na »kritičnu masu« sumještana potrebnu za uspješnu realizaciju Astrofesta.

Riječ je o projektu koji odlično spaja višnjanske prepoznatljivosti – dobra vina i astronomiju, garnirane raznovrsnim glazbenim programom i drugim događanjima, sve koncentrirano u pola dana, bolje rečeno predvečerje i najkraću noć u godini, onu povezanu s ljetnim suncostajem. Zanemarujući početničke slabosti u planiranju satnica ili parkirnih mjesta, te malo previše »musake« u slaganju programa, Astrofest ima šansu, bude li financijski bolje potpomognut od »društvenih« sponzora, postati Ivanjskom noći modernoga doba.

Program je lokacijski, a i »žanrovski« bio podijeljen na dvije logične lokacije. Počelo je popodne, malo prerano, na višnjanskom trgu kraj župne crkve uz pozdrave organizatora i domaćina.

- Ovaj događaj koji je okupio ljubitelje zvijezda i neba, dobrog vina i dobre glazbe plod je vrijednog rada naših sugrađana i zlata vrijedan za promociju male sredine poput naše, kazao je višnjanski načelnik Angelo Mattich otvarajući Astrofest. Načelnik je stoički »odradio« i cjelonoćni program, uključujući i obnavljanje tradicije skakanja preko ivanjskih krjesova u čemu mu se pridružio i medulinski kolega Goran Buić.

Uz vođenje Katarine Justić na Budicinovom trgu izmjenjivali su se izvođači – domaći zbor Arpa, mlada folklorna skupina Kosirići iz Tinjana, fameja kantadura na tanko i debelo Sirotići iz Rajki… U susjednoj lođi svoje je valovite akrilike pokazala slikarica Adrijana Šuran, na šterni su konstruktori izložili svoje teleskope, a uokolo trga svoje proizvode višnjanski vinari, proizvođači suvenira, meda, rakije… Kupnjom suvenira-bukaletice posjetitelji su mogli degustirati 30-ak vina desetak lokalnih proizvođača, među njima i renomiranih Petera Polettija, Đordana Peršurića, Franka Radovana ili eko-vinarice Mirjane Matić. Primali su se i glasovi publike, a ona je za svog favorita izabrala Ljubavno vino, muškat ružu Roberta Pulina.

Enološki stručnjaci porečkog Instituta za poljoprivredu prednost su dali posljednjoj (berba 2005.) malvaziji i teranu Petera Polletija, malvaziji i chardonnayju Franka Radovana, malvaziji Anđela Brčića te pjenušcu Misal rose` iz 2003. Đordana Peršurića, nagradivši ih zlatnim diplomama Astrofesta. Titulu Astrovina ponio je Polettijev teran, a Zvjezdanog vina Peršurićev Misal. Najbolje crno (ili crveno, kako mu drago) vino spravljeno »na starinski« je ono Antona Kovačića, a bijelo Mirjane Matić. Program na višnjanskom trgu okončan je Korlevićevim predavanjem o solsticiju kroz vrijeme i prostor, pogledima na nebo kroz teleskope i ugodnim druženjem mještana iza zalaska Sunca. Istom, dva kilometra dalje, na panoramskom proplanku Tićan počeo je noćni dio nazvan »Od Zemlje do zvijezda (i natrag)«. U izuzetni ambijent sa zvjezdarnicom (još nedovršenom), kaštelom koji čeka obnovu, prethistorijskim sunčevim opservatorijem složenim od monolita po uzoru na pravi s Malog sv. Anđela kraj Poreča, dvjema pozornicama, »šankovskom infrastrukturom«, čak i »priručnim« kampom, slilo se više od pet stotina posjetitelja, a i podosta izvođača. Broj »astrofeštara« bio je iznad organizatorovih planova jer je bilo premalo parkirnih mjesta, a i zgodnih »ponča« koje su dobivali uz 40-kunsku ulaznicu.

Uz najave Borisa Jugovca slušala se i plesala glazba new agea, irski i hrvatski etno, redali se electro, punk rock i napjevi južnoameričkih Indijanaca, aboridžinske trublje i srednjovjekovne kantilene… Nastupili su zagrebački Slip i Krijes, labinski Loell Duinn, riječki The Stuff, pulska Dogma… Uz ritam bubnjeva porečka skupina DND Remont predvođena splitskim uličnim performerom Željkom Hajsokom pokazala je breakerske i žonglerske vještine, a po tijelima obnaženih djevojaka slikao je »body painter« Nicolla, pa ih »performirao« poput vatre u kamenom krugu drevnog opservatorija.

Unatoč toplini ivanjskog krijesa koji je gorio cijelu kratku noć sve je bilo vrlo »cool« i bez incidenata, čime su sigurno bili zadovoljni i angažirani djelatnici Sigurnosti i dobrovoljci višnjanskog vatrogasnog društva.

Goran ProdanMobilna verzija članka

Oglasi

Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...
Porsche Istra
Potpuno nova obitelj hibrida Toyota Corolla
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium