Po?etna
Petak, 28.Siječnja 2022 (23:59:27) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Velenik: Blagdanska noćenja bolja od plana, Istra ima 4 od 5 najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj

Gospodarstvo, 07.01.2022. (08:14)
Advent u Poreču (foto: Grad Poreč)
Advent u Poreču (foto: Grad Poreč)

-U Poreču je od 24. prosinca do 2. siječnja realizirano više od 13 tisuća noćenja, što je nešto više nego smo planirali, rekao je Parentiumu direktor gradske TZ Nenad Velenik. Osim u deset otvorenih hotela, nešto noćenja realizirano je i u privatnom smještaju, uz najveći dnevni broj gostiju od 2.500. Najbrojniji su bili turisti iz Austrije, Slovenije, Hrvatske i Italije.

Zbog divljanja trenutno najzaraznijeg soja virusa (Omicron), brojni su gosti odlučili ne putovati za Božić i Novu godinu.

Konkurencija već radi na čim većoj procijepljenosti

-Poučeni iskustvom iz 2021. godine, smatramo da Poreč može odraditi kvalitetniju predsezonu, naročito privlačenjem manifestacija koje generiraju veliki broj noćenja. U suradnji s regionalnom turističkom zajednicom i hotelijerima udružit ćemo znatna sredstva u promociju na najjačim emitivnim tržištima, jer konkurencija već u ovom trenutku radi na većoj procijepljenosti i zadržavanju niske incidencije, zbog čega moramo računati n ato da Hrvatska u 2022. godini neće biti jedina zdravstveno sigurna destinacija. Upravo se iz tog razloga moramo nametnuti agresivnijom promocijom te na vrijeme iskomunicirati sve komparativne prednosti koje nudimo kao zemlja, regija, destinacija, rekao je Velenik.

Ivošević: Bolje od predviđanja

Direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević kaže da su rezultati ostvareni u protekloj godini bolji i od najoptimističnijih predviđanja, za što zaslužnom smatraju prvenstveno izvrsnu suradnju privatnog i javnog sektora. -Time je potvrđeno da je Istra dobro posložena i organizirana turistička regija, građani Istre disciplinirani i savjesni, baš kao i granična policija, Stožer civilne zaštite, Zavod za javno zdravstvo IŽ, Opća bolnica u Puli i svi drugi subjekti uključeni u organizaciju suzbijanja Covida 19, rekao je Ivošević.

Lani je u Istri realizirano 3,5 milijuna dolazaka i 28.5 milijuna noćenja uz indekse 77 odnosno 82 u odnosu na 2019. godinu. Hoteli su ostvarili 5,4 mil noćenja, kampovi 9 , komercijalni privatni smještaj 7,5 milijuna noćenja.

Najviše je bilo Nijemaca s 9,5 milijuna noćenja u odnosu na rekordnu 2019., što je povijesno najbolji rezultat. Osim Nijemaca, najviše ikad bilo je gostiju iz Češke i Poljske.

I konačno, među top 5 najboljih destinacija u Hrvatskoj čak su četiri istarske: Rovinj s 3,5 milijuna noćenja, Poreč 2,6, Medulin 2,4 i Umag s 2,15 milijuna noćenja. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Pogrebne usluge Silentium