Po?etna
Subota, 29.Siječnja 2022 (09:20:44) - Godina:20

Odaberite teme

O Portalu

Mobilna i web aplikacija koja ti omogućava brzo i jednostavno plaćanje parkiranja, bez dodatnih troškova

Održana 5. sjednica Skupštine Istarske županije: amandmanom tražiti novac za liječenje istarskih pacijenata u Izoli

Istra, 25.11.2021. (07:19)
Sjednica Županijske skupštine
Sjednica Županijske skupštine

Peta sjednica Skupštine Istarske županije održana je jučer u Pazinu, s dnevnim redom od 32 točke.

Na aktualnom satu bilo je govora o zbrinjavanju životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadnog dijela Istre u njima najbližoj zdravstvenoj ustanovi - Općoj bolnici u Izoli, o čemu je pitanje postavio vijećnik Robert Velenik, kojeg je zanimalo je li država osigurala sredstva za tu namjenu. Odgovor je dao župan Miletić koji je podsjetio na EU pilot projekt Emergencv EuroRegion, putem kojeg se uspostavila mreža prekogranične zdravstvene zaštite u suradnji s Općom bolnicom Izola. Međutim, kad je projekt okončan, HZZO nije želio osigurati sredstva za tu namjenu jer ne prihvaća mogućnost liječenja životno ugroženih građana u njima najbližoj bolnici budući se, nalazi u drugoj državi.

- Država je tu istu mogućnost dala građanima južne Hrvatske, koji se mogu liječiti u Mostaru, a građanima Istre to ne želi omogućiti. Smatram da bi svi građani Hrvatske trebali imati jednaka prava! Zato ću podnijeti amandman na Proračun za 2022. godinu, kako bi Županija osigurala sredstva za navedenu namjenu, ali ćemo istodobno od države, pravnim putem tražiti pokrivanje spomenutih troškova, naglasio je župan.

Bilo je govora i izgradnji sustava javnog navodnjavanja diljem Istre, projektu rekonstrukcije Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje, izgradnji zajedničkog azila za napuštene životinje, projektu izgradnje Medicinske škole i građanskom odgoju.

Sjednica Županijske skupštine
Miletić: Građani južne Hrvatske mogu se liječiti u Mostaru, a Istrijani u Izoli ne mogu

Župan se osvrnuo i na novi prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, prema kojem bi županijske zdravstvene ustanove prešle pod državnu ingerenciju, što se smatra da bi bio dodatni korak u smjeru centralizacije države. Župan je podsjetio na cijeli niz izdvajanja Istarske županije i županijskih zdravstvenih ustanova u nadstandard zdravstvene zaštite, koja je u Istri na zavidnoj razini.

Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2022. godinu iznosi 1.652.600.000 kuna. Dio koji se odnosi na upravna tijela Istarske županije iznosi 351.918.219,21 kuna ili 21 % ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na proračunske korisnike 1.300.681.780,79 kuna, odnosno 79 %.

Prijedlog Proračuna Istarske županije za 2022. godinu i projekcije za 2023. i 2024. godinu u prvom čitanju jednoglasno je usvojen.

Sljedeća točka odnosila se na Odluku o izvršavanju Proračuna Istarske županije za 2022. godinu u kojoj se, između ostalog, spominju i dva planirana zaduženja Istarske županije. Prvi kredit je za kapitalni projekt „Ulaganja u osnovne škole“, u iznosu od 20.0000.000 kn, od čega se u 2022. godini planira utrošiti 15.000.000, a u 2023. godini 5.000.000 kn. Sredstva iz kredita sufinanciraju dio ulaganja u škole, a financirat će se iz europskih fondova. Drugi kredit planiran je za kapitalni projekt „Izgradnja nebodera doma A. Štiglić Pula“ u iznosu od 38.000.000 kn. Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj će se zadužiti za kapitalni projekt „Dječji odjel - adaptacija zgrade“, u iznosu od 11.000.000 kn.

Izmjenama i dopunama Proračuna za 2021. godinu, predložen je iznos od 1.772.000.000 kn, odnosno povećanje od 152.400.000 kn. Na rebalans Proračuna najviše je utjecao prijenos rezultata prethodne godine, kako po Odluci Istarske županije, tako i svakog proračunskog korisnika, tijek EU projekata, usklađivanje vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika te prihodi od poreza. Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna za 2021. godinu jednoglasno je usvojen.

Na sjednici su formirani svi odbori, odnosno radna tijela Skupštine Istarske županije. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Pogrebne usluge Silentium
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom