Po?etna
Četvrtak, 28.Listopada 2021 (09:41:54) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Prvi rebalans: Gradske financije stabilne, poziv građanima na sudjelovanje u kreiranju proračuna za 2022.

Iz Grada Poreča, 14.09.2021. (11:36)
Zoran Rabar, Loris Peršurić i Karmen Pilat na današnjoj pressici u Maloj vijećnici
Zoran Rabar, Loris Peršurić i Karmen Pilat na današnjoj pressici u Maloj vijećnici

Povećanje davanja za porečki sport za dodatnih 1.136.000 kuna (ukupno 8.384.300 kuna) te vraćanje 50-postotnog sufinanciranja dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike, za što će se ukupno izdvojiti 1.176.000 kuna, jedne su od glavnih izmjena i dopuna proračuna Grada Poreča za 2021. godinu koje su danas predstavili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i pomoćnica pročelnika za financije Karmen Pilat ususret sjednici Gradskog vijeća koja se održava u četvrtak.

Peršurić:  U izazovna vremena ušli smo sa stabilnim proračunom i realizirali sve zacrtane projekte

U rebalansu se dodatna sredstva predviđaju za obnovu zgrade Gornjeg vrtića, izradu projektne dokumentacije za uređenje Trga Marafor, a tu su i EU projekti uređenja Centra za posjetitelje "La mula de Parenzo" na Trgu slobode, kao i opremanje groblja u Baderni. Iz Grada dodaju kako je raspisan natječaj za izgradnju međuobilaznice, dok se kroz cijelu godinu nadograđuje sustav javne rasvjete i asfaltiranja po mjesnim odborima, a u tijeku je i izgradnja nogometnog kampusa.

- Kada smo krajem prošle godine slagali proračun za ovu, bilo je puno nepoznanica jer nismo mogli znati kakva će biti turistička sezona, a nismo mogli predvidjeti ni druge okolnosti vezano za epidemiju. Sad kad smo radili na rebalansu, zaključili smo da možemo biti zadovoljni jer je optimistični proračun za 2021. godinu u najvećoj mjeri realiziran. Stoga se u najvećoj mjeri radi o usklađivanju, posebno kod EU projekata. Grad Poreč i dalje ostaje jedan od rijetkih gradova koji nema prirez, niti ga planira uvoditi. -Zahvaljujući vrlo racionalnom poslovanju i ostvarenim uštedama u protekle četiri godine, u ovu smo izazovna vremena ušli sa stabilnom proračunskom situacijom i realizirali sve zacrtane projekte, rekao je gradonačelnik.

Rebalans u brojkama

Rebalans iznosi ukupno 260.291.889 kuna, što predstavlja povećanje od jedan posto, odnosno 2.459.840 kuna u odnosu na tekući proračun. 

Izmjenama koje će sutra doći pred vijećnike predlaže se ostvarenje prihoda i primitaka u iznosu od 243.846.072 kuna, koji se uvećavaju za preneseni višak prihoda utvrđen godišnjim obračunom proračuna u iznosu od 16.445.817 kuna. Ukupna se sredstva raspoređuju u posebnom dijelu Proračuna kroz programe, aktivnosti, tekuće i kapitalne projekte, na rashode i izdatke u ukupnom iznosu od 260.291.889 kuna.

– Bitno je napomenuti da su u prvih osam mjeseci ostvarene ukupno 94.955.464 kune prihoda Grada, što u odnosu na 2020. godinu čini povećanje od 9.155.420 kuna ili 10,67 posto, a u odnosu na 2019. godinu smanjenje od svega 5.289.347 ili 5,28 posto, istaknula je pomoćnica pročelnika za financije Karmen Pilat, napomenuvši kako se povećanje plaća odnosi na sredstva iz državnog proračuna za plaće djelatnika u osnovnim školama, sukladno zaključenim ugovorima u školstvu. Osim osnovnim školama, sredstva se povećavaju i za Sportsku zajednicu Grada Poreča u iznosu od 1,1 mil. kuna, za ulaganja u sanaciju i opremanje sportskih objekata (+0,5 mil. kuna).

Sveukupni prihodi smanjuju se za 9.321.977 kuna ili četiri posto, prvenstveno iz razloga što ne postoji potreba za prodajom nefinancijske imovine čiji se planirani prihodi smanjuju za 13.431.700 kuna ili 23%, dok se za prihode poslovanja planira povećanje od 12.031.990 kuna ili šest posto. Zbog ovakvog rezultata smanjuje se i potreba za dodatnim zaduživanjem.

Rashodi poslovanja povećavaju se za 7.022.205 kuna ili 4%, izdaci za financijsku imovinu i otplate zajmova za 210.270 kuna ili 2%, dok se rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjuju za 4.772.635 kuna ili 6% u odnosu na tekući plan.

Raspoloživa sredstva iz prethodne godine, odnosno višak prihoda povećava se u visini od 11.781.817 kuna, te se rebalansom ugrađuje u Proračun.

Značajno povećanje rashoda za plaće odnosi  se na rashode u školstvu (3 milijuna kuna ili 4%), odnosi se na sredstva pomoći iz Državnog proračuna za povećanje mase plaća zaposlenih u osnovnim školama po obvezama iz kolektivnih ugovora i temeljem sudskih presuda. Osim u školstvu, sredstva se značajno polagaju za ulaganja u sport, redovne aktivnosti Sportske zajednice Grad Poreča i to za 1,1 milijun kuna i za ulaganje i sanaciju sportskih objekata (500.000 kuna).

Zoran Rabar, Loris Peršurić i Karmen Pilat na današnjoj pressici u Maloj vijećnici
S današnje pressice

Građani pozvani da sudjeluju u kreiranju proračuna za 2022.

Predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar napomenuo je kako je, uz rebalans, u tijeku i izrada gradskog proračuna za 2022. godinu te je ponovio poziv građanima da šalju svoje prijedloge do kraja ovog mjeseca na mail info@porec.hr, u pisarnicu ili putem društvenih mreža.

Na pitanje vašeg novinara je li poslovanje Grada narušeno, gradonačelnik je odgovorio kako o tome nema govora. -Likvidni smo i redovito podmirujemo obveze, kako u prošloj, tako i u ovoj godini. Za krizu smo bili spremni a da to i nismo znali. Racionalnim pristupom smanjenju troškova pronašli smo prostora za očuvanje nadstandarda, naročito u društvenim djelatnostima, a da pritom ne povećavamo namete ili uvodimo prirez, zaključio je Peršurić. (ls/dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

Cafe bar Soggiorno
Porsche Istra
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Pogrebne usluge Silentium