Po?etna
Četvrtak, 28.Listopada 2021 (10:44:49) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Započeo prvi digitalni popis stanovništva: Kako popisati sebe i svoje ukućane?

Hrvatska, 13.09.2021. (09:34)
Foto: DZS (screenshot)
Foto: DZS (screenshot)

Državni zavod za statistiku (DZS) će od danas pa do 17. listopada provest prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj.

Popis stanovništva će se provoditi dvije faze, a građani će moći sami izabrati način popisivanja. Građanima je u prvoj fazi omogućeno samopopisivanje putem sustava e-Građani koje će trajati do 26. rujna, a druga faza popisivanja kada popisivači izlaze na teren, trajat će od 27. rujna do 17. listopada kada će intervjuima sa stanovništvom popisati će sve jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo

U prvoj fazi građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kad njima to najviše odgovara. Dovoljan je jedan član kućanstva s vjerodajnicom kako bi popisao svoje kućanstvo i sve njegove članove.

Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje e-popisnice, koja je dokaz uspješno provedenog samopopisivanja, pojašnjavaju iz DZS-a.

Kazne za nepopisivanje idu od 2000 do 5000 kuna.

Kontrolnu šifru sačuvati i dati popisivaču u drugoj fazi

Kontrolnu šifru, koja se dobije nakon ispunjavanja e-popisnice, treba zapisati na papir, poslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze Popisa, kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču.

Građani tako mogu popisati svoje starije bližnje (roditelje, baku i djeda ili nekog drugog) koji žive u drugom kućanstvu s njihovom vjerodajnicom. Pravilo kod e-popisivanja jest da se s jednom vjerodajnicom popisuje jedno kućanstvo. Ako su u trenutku dolaska popisivača na adresu prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Popisom neće biti popisivani građani u iseljeništvu, a svi prikupljeni podaci su službena tajna, te se ne mogu iskoristiti za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza kao ni u upravne, pravne ili porezne svrhe ili za bilo kakvu provjeru. Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u ponoć, što se smatra referentnim trenutkom.

Angažirano 8000 popisivača i 1100 kontrolora

U provedbi popisa angažirano je oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 9500 osoba, prenosi DZS.

Popisuje se fizičke osobe koje su državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Hrvatskoj, te osobe koje u referentnom trenutku imaju boravište u Hrvatskoj.

Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema planu objavljivanju statističkih podataka koji je zabilježen na kalendarima Državnog zavoda za statistiku.

Kako se popisati online?

Građani popisu mogu pristupiti koristeći vjerodajnicu za platformu e-Građani, a popisivanje se provodi OVDJE.

– Platforma e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila i postavlja je kao referentnu osobu i ona popisuje cijelo kućanstvo. Referentna osoba daje sve podatke i nakon uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice e-ispitanik može vidjeti jedinstvenu šifru generiranu u trenutku slanja popisnice, koju će dati popisivaču pri terenskom popisivanju. Bitno je da građani znaju da navedenu šifru treba zapisati, slikati mobitelom ili pospremiti da je mogu kasnije predati popisivaču, prenosi DZS u svojem priopćenju.

Što ako građani nemaju ePass?

Online popisu možete pristupiti koristeći ePass vjerodajnicu, ulogiravanjem putem internetskog bankarstva odnosno koristeći m-token, ali i e-osobnom iskaznicom.

Koraci za dobivanje ePass vjerodajnice:

  • trebate popuniti pristupnicu za ePASS vjerodajnicu za e-Građane
  • potrebna je preslika osobne iskaznice u pdf formatu
  • Otvorite Fininu stranicu, kliknite na Pristup na servise, učitajte tražene dokumente (pristupnica i osobna) i predajte zahtjeva
  • čeka se samo jedan dan

Kako izgleda upitnik?

Sam popisni upitnik ima 16 stranica na kojima su pitanja koja se tiču stanovništva, kućanstava i stanova te identifikacije, što uključuje, grad, ulicu, ali i podatak o broju osoba u stanu.

Što se tiče osobnih podataka, Index.hr prenosi da će građani morati odgovoriti na bračno stanje, broj djece, razlog prisutnosti u mjestu i koliko se dugo namjerava zadržati, živi li osoba od rođenja u naselju u kojem je trenutno, odakle se osoba doselila i razlog, državljanstvo, narodnost, materinski jezik, vjera, vjerska zajednica, status obrazovanja, adrese škola koje je pohađao, zaposlenje, koliko stanova osoba ima, površina stana, broj stanova ako je u pitanju stambena zgrada, itd. (Index/ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Histris - najveći Istrijan na roštilju!
Frigoservis Šime - klima uređaji
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Cafe bar Soggiorno