Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (07:44:41) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Hrvatska udruga turizma: U srpnju ostvareno 80 posto turističkog prometa iz 2019.; Poreč najposjećeniji

Hrvatska, 28.07.2021. (12:37)
Foto: (GP arhiva)
Foto: (GP arhiva)

U Hrvatskoj na dnevnoj razini boravi nešto više od 900 tisuća turista, pokazuju to podaci sustava eVisitor. Samo proteklog vikenda stiglo je oko 450.000 novih gostiju, što je 20 posto više nego isti prošlogodišnji vikend.

U srpnju je do sada ostvaren turistički promet na razini 80 posto rezultata iz rekordne 2019. Od početka godine do danas, Hrvatsku je posjetilo više od 5,3 milijuna gostiju koji su ostvarili više od 30 milijuna noćenja.

Poreč najposjećenija destinacija

Najviše gostiju stiglo je iz Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke i Poljske, dok su najposjećenije destinacije Poreč, Rovinj, Vir, Mali Lošinj i Medulin.

Proteklog vikenda je ostvaren i rekord u prometu na hrvatskim autocestama. Autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) proteklog su vikenda prošle gotovo 843 tisuće vozila ili 39 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, dok je u usporedbi s rekordnom 2019. godinom bilo tek tri posto manje vozila.

Kako je potvrdila ministrica turizma i sporta, Nikolina Brnjac, smještaj visoke kategoriziranosti, onaj od 5 zvjezdica, bilježi vrlo visoku popunjenost. Hoteli s pet zvjezdica su trenutno na razini popunjenosti od oko 95 posto, dok su kampovi 100 posto puni, a rezervacijama se već pune rujan i listopad.

– Hotelske kuće bilježe vrlo velike pluseve u odnosu na prošlu godinu te se prema broju rezervacija približavaju dnevnim ostvarenjima iz 2019., a neki oblici smještaja, kao što su kamping, nautika, vile za odmor i posebno hoteli visokih kategorija, već su gotovo dosegnuli te brojeve, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Hrvatska najsigurnija na Mediteranu

Hrvatska je i dalje najsigurnija EU zemlja na Mediteranu, potvrđuju podaci Johns Hopkins University, koji računa kotrljajući prosjek 7-dnevne incidencije, stoji u priopćenju Hrvatske udruge turizma.

Sa 14-dnevnom incidencijom od 45 novo oboljelih na 100.000 stanovnika te udjelom pozitivnih među ukupnim brojem testiranih od 3,1 posto, Hrvatska je u ”zelenom” prema kriterijima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Županija koja ostvaruje najviše turističkog prometa, Istarska županija, ima najkvalitetniju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Istra ima svega 5 novo oboljelih na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana i trenutno svega šest aktivna slučaja zaraze na prostoru čitave županije.

– U usporedbi s konkurentskim perjanicama turizma EU, Hrvatska je najsigurnija turistička destinacija”, izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva, te još jednom sve građane pozvao na odgovorno ponašanje.

– S brojkama u srpnju možemo biti zadovoljni kad ih usporedimo sa srpnjem 2019. Znali smo da smo sve dobro pripremili za ovu sezonu, trenutno smo i najbolji na Mediteranu po incidenciji i trebamo učiniti sve da to i zadržimo, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Od ponedjeljka postrožene mjere

Kako bi osigurali da Hrvatska i dalje ostane najsigurnija na našim ključnim emitivnim tržištima, Nacionalni stožer civilne zaštite postrožio je mjere za obalne županije. Od ponedjeljka je uvedena zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 50 osoba na jednom mjestu, ako nemaju Covid potvrdu, dok se privatna okupljanja ograničavaju na 15 osoba, a za sva veća privatna druženja potrebne su Covid potvrde sudionika.

Također, sva događanja su ograničena trajanjem do ponoći. Te odluke su dovele do toga da pojedine lokalne jedinice i organizatori otkazuju planirana veća okupljanja, no tim je značajno umanjena mogućnost izbijanja bilo kakvih žarišta zaraze i narušavanja kvalitetne sigurnosne situacije. (ls)Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Frigoservis Šime - klima uređaji
Pogrebne usluge Silentium
Histris - najveći Istrijan na roštilju!