Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (08:05:33) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Pothvat koji se dugo čekao: Domaća pita i burek u centru Poreča

Poreština, 27.07.2021. (13:39)
Prvi porečki pita bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole
Prvi porečki pita bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole

Piše: Marina Damjan

Nemojte se iznenaditi ako vam u Poreču ovih dana netko donese kutiju pizze, a iz nje izvadi pitu ili burek - naime, Poreč je dobio prvu domaću piteriju ili burek bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole, nedaleko autobusnog kolodvora.

– Krenulo je bolje od očekivanja i jako smo zahvalni za to. Sve što smo planirali uložiti u marketing, preusmjerili smo drugdje, kaže nam Dalibor Rubil, turistički vodič i ugostitelj koji se u Poreč doselio prije 27 godina iz Bosanske Posavine.

Svježe namirnice od domaćih proizvođača

Ističe da tijesto razvlači na licu mjesta, zamrzavanja nema. I nije mu važno naruči li gost "sirov" burek, sirnicu ili burek od sira, samo da je proizvod dobar.

Prvi porečki pita bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole
Vlasnici tijesto razvlače na licu mjesta - zamrzavanja nema!

Godinama je pite pripremao doma sve dok ga njegova supruga i poslovna partnerica Sabina Legović, a donekle i pandemija koja je usporila turističke poslove, nije potaknula da ostvari dugogodišnju želju i ponudi gradu nešto svoje.

– Voljeli bismo ljudima pokazati nešto što mi imamo u Posavini, da vratim Poreču dobro koje je on dao meni, zaključuje Rubil.

Najpopularniji je - burek s mesom

Saznajemo da se najviše traži burek s mesom, popularne su i šarena pita i sirnica, a najesen će u ponudu uvesti i krumpirušu. Sve se pite rolaju sa stolnjakom bez pretjerane količine ulja.

Prvi porečki pita bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole
Najpopularniji je burek s mesom; tražene su i šarena pita i sirnica, a najesen u ponudu dolazi i krumpiruša

Ponosni su i na slatke pite koje se rade sa svježim naribanim voćem iz Kaldira, od jabuke i šljive. U cjelokupnoj proizvodnji oslanjaju se samo na domaće proizvođače, a sir i jogurt nabavljaju od OPG Orbanić.

Stoga, ako željene pite ponekad nema, to je zalog kvaliteti zbog čega vlasnici naglašavaju da se pite, pa makar to bio i jedan komad, slobodno naruči unaprijed.Mobilna verzija članka

Oglasi

Frigoservis Šime - klima uređaji
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
HAK Auto-klub Poreč
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom