Po?etna
Utorak, 26.Listopada 2021 (08:17:58) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Mađioničar Albin - iluzionist

Poreč: Dio Tesline već dugo bez javne rasvjete, u planu je kompletna modernizacija

Poreština, 26.07.2021. (10:15)
"Privatni" dio rasvjete isključen zbog stečaja nekadašnjeg Slavnika Koper
"Privatni" dio rasvjete isključen zbog stečaja nekadašnjeg Slavnika Koper

Na Facebooku je ovih dana osvanula objava u kojoj se ističe kako je ulica koja nosi ime Nikole Tesle već godinama bez struje, tj. bez ulične javne rasvjete.

– Hodati Ulicom Nikole Tesle kod bivšeg “Slavnika” po noći je kao u horor filmu. Mrkli mrak u jednoj od prometnijih ulica u ljetnim mjesecima. Zar je teško staviti bar jedno ulično svjetlo?, upitala je korisnica čija je objava privukla brojne komentare. Među njima i onaj da rasvjete nema u ulici nazvanoj po izumitelju izmjenične struje.

Gradsku smo upravu pitali zbog čega kod bivšeg “Slavnika” nema rasvjete, kad će biti napravljena, tko je za to nadležan te hoće li i kada stara rasvjetna tijela u toj ulici biti zamijenjena novima. 

Gradska uprava: ulica je većim dijelom dobro osvijetljena

U opširnom odgovoru stoji kako se, s obzirom na to da se Ulica Nikole Tesle proteže od Trga slobode do kružnog raskrižja kod bivše Vindije, može konstatirati da je većim dijelom dobro osvijetljena, osim dijela uz nekadašnji kompleks autobusne remontne garaže.

Postrojenje javne rasvjete na potezu od Palestre do nekadašnje stare klaonice vrlo je staro, građeno još za vrijeme bivše države, a preuzimanjem postrojenja javne rasvjete od HEP-a naslijeđeni su i problemi unutar sustava.

-Dio javne rasvjete interpoliran je u drvored kestena i cedrova, pa je ona time djelomično zasjenjena. Od preuzimanja postrojenja javne rasvjete od strane HEP-a do današnjeg dana, u dva je navrata nadopunjena uz sadašnji rasadnik te na trokutu ispred bivše Vindije, kažu u Gradu i dodaju kako je na potezu od nekadašnje gostionice Hrast do spojne ceste koja povezuje ulice Gašpara Kalčića i Nikole Tesle svojevrsna „pauza“ u rasvjeti.

Razloga za to je više. 

Na toj je dionici dugoj 70 metara gospodarski ulaz u kompleks koji je služio za popravak autobusa (nekadašnji Slavnik Koper) uvučen dalje od ceste, pa uz njen rub nije bilo moguće postaviti stupove, budući da autobusi ne bi bili mogli ulaziti i izlaziti iz garaža. Toga su i onda bili svjesni, pa su na fasadu objekta garaže postavili tri svjetiljke na konzolama – lukovima, koje su služile i kao javna rasvjeta i kao rasvjeta ulaza u kompleks garaže. 

Sve je to dobro funkcioniralo do stečaja. Sada je potrebno dograditi postojeću javnu rasvjetu prokopavanjem novih kabelskih veza i postavljanjem novih stupova. U planu je izgradnja trase kompletno nove rasvjete na suprotnoj strani ulice, uz rub staze kojom prometuje turistički vlakić. Time će, kažu u Gradu, kvalitetno biti osvijetljena trasa vlakića, kolnički trak za automobile, ali i pješačka komunikacija duž cijele ulice, odnosno od zgrade Palestre do kružnog raskrižja Vindija. 

Ugradila bi se suvremena rasvjeta u LED tehnologiji, na nižim i gušće postavljenim stupovima, primjerenim za kombiniranu ulicu, kako što je spomenuti dio Ulice N. Tesle.

Za to, kažu u gradskoj upravi, u novom proračunskom razdoblju treba predvidjeti sredstva. (dp)Mobilna verzija članka

Oglasi

HAK Auto-klub Poreč
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Porsche Istra
Pogrebne usluge Silentium
Histris - najveći Istrijan na roštilju!