Po?etna
Četvrtak, 28.Listopada 2021 (09:28:27) - Godina:19

Odaberite teme

O Portalu

Svečano (i slatko) zatvaranje prve izložbe članica amaterske likovne radionice iz Funtane

Kultura, 23.07.2021. (09:09)

Tekst i foto: Kristina Flegar

Raznolika slikarska ostvarenja, ambijent kao u slici i ugodno ljetno druženje, obilježili su otvorenje prve izložbe članica amaterske likovne radionice iz Funtane, održano proteklog vikenda u i ispred crkve sv. Marije od Milosti, na području Perila.

Svi koji su propustili ovaj lijepi događaj, 117 izloženih slika mogu pogledati do subote (24. srpnja), od 19 do 21 sat. U subotu se, osim toga, imaju prigodu ponovno podružiti s autoricama, jer je u 19 sati zakazano svečano zatvaranje izložbe. Da, upravo tako - zatvaranje!

Pokrovitelj simpatične inicijative je Općina Funtana koja se pobrinula zasladiti je fritulama, kroštulima i osvježavajućim napicima.

Radionica nastala tijekom karantene

Predstavljena su ostvarenja Jasminke Pršurić, Fedore Zorić – Franke, Dunje Doder, Anite Peršurić, Anđelke Prekalj te Aliče Pištan, Sonje Radin i Marije Đaković Sekulić. Ove su zaljubljenice u umjetnost i kreativke iz Funtane, Poreča i Višnjana pod vodstvom Jagode Jović naučile stvarati akrilnim bojama te vlastiti slikarski izraz i inspiracije prenijeti na platno.

Njihova amaterska likovna radionica djeluje približno godinu i pol, a nastala je na tragu radionice iz projekta “Dam – daš: volonteri u akciji” Gradske knjižnice Poreč. Otvorena je tijekom cijele godine, svake srijede od 16 do 18 ili 19 sati u funtanjanskoj staroj školi, točnije u prostoru koji im je ustupila ovdašnja Ženska udruga Loza s predsjednicom Katjom Šebalj.

Kako same članice kažu, zajedničko slikanje im je puno značilo tijekom pandemije i brojnih ograničenja u kretanju i ljudskim kontaktima koje je uzrokovala. Neke su od njih redovito dolazile u staru školu i ovdje učile i stvarale, striktno se držeći propisanih epidemioloških mjera, dok su druge radile od kuće i povremeno im se priključivale. Osim kreativnog izražavanja i usvojenih novih vještina (bez pretjeranih umjetničkih pretenzija, kako ističu) sve su redom istaknule dobro društvo, zajedništvo i vrijedna prijateljstva kao motiv dolaska. A sve s istim ambicijama pozvale su da im se u radionici pridruže.

"U slike smo utkale srce i dušu"

- U svoje smo slike utkale srce i dušu. Radile smo iskreno, s puno ljubavi i molimo naše sugrađane, prijatelje i druge posjetitelje da upravo kroz tu prizmu promatraju naše radove, uz osmijeh je, prilikom otvorenja izložbe, rekla Marija Đaković Sekulić.

Inauguraciju je, uz njen pozdravni govor, ugodnom glazbom obogatio trio Fides iz Poreča - Duško Tešić (gitara i glas), Verica Radovčić (mandolina i glas) i Antonija Krajina (glas). Tijekom te prve, ali i ostalih večeri, posjetitelja je bilo u lijepom broju, budući da šarene slike s apstrakcijama, pejzažima, portretima, motivima cvjetova, mora, životinja i slikovitih gradića, u večernjim satima privlače šetače, domaće i turiste, s obližnje šetnice kraj mora.

Za korištenje ovog sugestivnog mjesta, amaterske slikarice su na susretljivosti zahvalile Općini Funtana i njenom načelniku Mladenu Grgeti te župniku Ivanu Butkoviću. Zahvale su uputile i Općini Funtana i Ženskoj udruzi Loza za prostor u staroj školi, koji koriste za svoj rad, te svima koji su ih podržali, podijelili s njima uzbuđenje i radost prvog predstavljanja javnosti te im na bilo koji način pomogli. I dok se bliži svečano zatvaranje izložbe u Funtani, amaterske slikarice već razmišljaju o njenom gostovanju u drugim obližnjim gradovima i općinama.Mobilna verzija članka

Oglasi

Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore
Cafe bar Soggiorno
Frigoservis Šime - klima uređaji
Brzi servis, prodaja i otkup mobitela - La-Ri - Poreč - Kandlerova 6
Pogrebne usluge Silentium